Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 2

Top 3 Data Nyheder - Uge 2

Hej med dig!

Velkommen tilbage til endnu en omgang med nyheder. Her er de tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • SKAT træner algoritmer vha. din data
  • Er folkeskolen afhængig af Google?
  • Kina forbyder deepfakes

God læselyst!


1. Johan Busse: Ny lov giver SKAT indsigt i, hvor meget du satte din kaffemaskine til salg for på Den Blå Avis

Hvorfor er det vigtigt at vide? Lige før jul (ja, har vi hørt den før) fik SKAT gennem et vedtaget lovforslag i Folketinget, meget vide rammer for at indsamle og samkøre oplysninger om os. Fra Facebook til solgte ting på DBA. Dataen kan bruges til at træne algoritmer, som skal bruges til at udvikle risikoprofiler. På den måde kan SKAT nemmere kan spotte dem, der har adfærd som én, der kan finde på at snyde SKAT. 

Begrænsningen ligger alene i, at Skat skal finde det nødvendigt for sin myndighedsudøvelse. Det er det, man kalder elastik i metermål.

Det er virkelig nogle vide beføjelser SKAT har fået. Jeg er meget enig med Johan Busse i hans debatindlæg, at dette virkelig tester min tillid til SKAT: “Jeg har stor tillid til Skat, men ikke til at give myndighederne carte blanche til at indsamle, samkøre og profilere befolkningen og virksomhederne. Vi skal huske, at teknologien bag er den samme, som fejler ved at markedsføre graviditetstest til børn i 3. klasse.” Johan Busse, Formand, Dataetisk Råd.

Læs hele debatindlægget her 👇

Link: https://www.altinget.dk/artikel/johan-busse-ny-lov-giver-skat-indsigt-i-hvor-meget-du-satte-din-kaffemaskine-til-salg-for-paa-den-blaa-avis


2. Helsingør Kommune: Folkeskolen kan ikke køre uden Google

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det er super vigtigt, da det omhandler vores børns data, hvor Helsingør Kommune har vurderet, at der er en lav risiko for uhensigtsmæssig deling af børnenes data. Det hele startede i 2019, hvor Jesper Graugaard klagede over Helsingør Kommune til Datatilsynet, fordi kommunen havde oprettet en Google-konto til hans søn uden forældresamtykke.

Indtil for nylig havde kommunen (Helsingør) nemlig ikke vurderet risiciene ved at sende tjenestens brugere – skolebørnenes – persondata i hænderne på en amerikansk virksomhed, som GDPR kræver.

Men sagen ruller nu, og Helsingør (samt andre kommuner) skal lave en vurdering af, hvor risikabelt det er at bruge Google (Google Workspace for Education). Her har Helsingør vurderet den som lav, men erkender i et svar til Datatilsynet at det ikke er baseret på beregninger, men vurderingerne er et skøn. Jeg håber at kommunen har allieret sig med kompetente medarbejdere, eller fået assistance ude fra.

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/helsingoer-kommune-folkeskolen-kan-ikke-koere-uden-google-1093978


3. Kina optrapper indsatsen for at forbyde deepfakes. Vil det virke?

Hvorfor er det vigtigt at vide? Deepfake er teknologien, hvor man kan manipulere videoer og billeder af folk. Det kan være en hyggelig og sjov ting mellem venner, men når det potentielt kan ødelægge menneskers liv, er det klart noget, som vores lovgivere skal holde øje med. Det har regeringen gjort i Kina. Så her en “positiv” nyhed om landet fra Østen. Vha. en vidtrækkende lovgivning kan Kina nu slå hårdt ned på tech-virksomheder der, groft oversat, bruger “syntetiseret falsk nyhedsinformation” (på simpelt dansk: en teknisk måde at efterligne noget, der er naturligt og ægte.).

Lovgivere i USA, Storbritannien og EU er alle begyndt at udarbejde regler og forslag til at begrænse algoritmernes kraft og adressere deepfakes.

Men Beijing gør det ikke for sine blå øjnes skyld. De er klar til bruge den nye lovgivning, for at holde tech-virksomhederne i overensstemmelse med regeringens mål. Så, måske ikke en så positiv historie alligevel(?).

Læs hele historien her 👇

Link: https://restofworld.org/2022/china-steps-up-efforts-to-ban-deepfakes/


BONUS:

Titel: Kunstig intelligens i sundhedsvæsenet (Akademisk studie)

Hvorfor: Kunstig intelligens kan mange gange give et mere korrekt svar indenfor diagnosticering af sygdomme. Men forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt, at læger i sidste ende skal være ansvarlige for diagnostik og behandlingsplanlægning. Læs de andre pointer via link.

Link: https://www.jmir.org/2021/12/e26611/

Titel: Spotify streaming visualiseret

Hvorfor: Det er ikke første gang, jeg ser en visualisering af søvnmønster, GPS tracking eller Spotify historik. Men jeg syntes, at Mads har gjort et godt stykke arbejde i at vise sin meget diverse Spotify smag. Giv det et læs!

Link: https://towardsdatascience.com/digging-into-my-year-of-spotify-streaming-with-track-embeddings-6cad51523b0e

Læs mere om data her 👇