#FodboldDataFredag Sæson Speciel 1

Håber at du har haft en god jul og kommet godt ind i det nye år. Suppen har afsluttet sin efterårssæson. En spændende efterårssæson blev det til for de fleste hold, så lad os kigge på lidt data på holdene.

Jeg har valgt lidt forskellige tilgange, som jeg mener, er nemt at overskue og forstå for dig som læser, men samtidig ikke er alt for overfladisk.

Lad os komme i gang! Vi starter med den udnyttet tilskuer kapacitet % for holdene.

Hvem havde flest fans på stadion?

Vi ser på tilskuer gennemsnit, altså på den udnyttet kapacitet % på de forskellige suppe stadions. Nedenfor kan man se, at tabel placering ikke kan ses på antal tilskuer der kommer på stadion. Skal selvfølgelig tage højde for om “de store klubber” har været forbi, eller lokalderby kampe er spillet.

Brøndby, FCM, Hvidovre og Vejle ligger i top, på hhv. 78%, 75%, 74% og 72%. Hvor Vejle og Hvidovre nok lever på euforien, da de pt ligger på de to sidste pladser i tabellen. BIF og FCM har præsteret på banen, og det er jo altid den vigtigste faktor til at få fans på stadion.

Mens sidste års guld aspiranter fra FC Nordsjælland, ligger i bund med 49%. Lige over dem er Silkeborg (53%) og Randers (56%). FCN har ellers kun tabt én hjemmekamp. Mens Randers kun har vundet to ud af ni hjemmekampe.

Hvem har varmet bolden mest?

Nu bliver det mere nørdet. I de kommende visualiseringer, er der lige noget der skal forklares inden. Data i venstre hjørne, er gennemsnit for hvert hold over hele halvsæsonen, mens grafer er opdelt i grupperet runder (1-5, 6-10 og 11-17). Så burde det give et overblik over de enkelte hold, uden at det grafisk bliver alt for forvirrende (det siger vi lige, ik.). Husk at modstander og skiftende spillestil, kan spille ind på boldbesiddelse.

Nå, men lad os se på det. Her er AGF interessant at kigge på. Fra det højeste gennemsnit i de første 5 kampe (59%), til det næstlaveste i de sidste runder (41%). Så et skift i spillestil? Modsat sluttede Silkeborg med en højere boldbesiddelse til sidst i sæsonen. FCM, FCK og Lyngby sluttede (runde 11-17) med en højere procent end hvad de havde i runde 6-10. Stærkt gået af Lyngby, at selv i rollen som underdog, at prøve at sidde på spillet.

Hvem har ramt hinanden?

Lad os kigge på vellykket afleveringer. Dvs. den % af afleveringer der finder en medspiller. Samme visuelle stil som før, og hvor vi kan se, til ingen stor overraskelse, at FCK og FCN ligger i top i gennemsnit over sæsonen.

FCM har gennem sæsonen blevet bedre og bedre, mens FCK og OB har været meget stabile. Lyngby dykkede kraftigt i runde 6-10, men kom så tilbage igen. Mens Vejle bare er i en nedadgående spiral, fra 82% til 76%.

Brøndby bedst til at ramme målet

Brøndby er som skrevet bedst, med et gennemsnit på 43,6%. Efterfulgt af FCK og Lyngby. I den anden ende har vi Randers, Hvidovre og FCN. FCN må siges at være en overraskelse, med at være i bunden, med det offensive materiale de har til rådighed.

Hvidovre og FCM havde begge en markant dårligere runde 6-11, end de første og sidste runder. Især FCM fik bolden til at ramme indenfor målet, da gik fra 23% i 6-11 runde, til næsten en fordobling på 43% i runde 11-17 i gennemsnit. SIF derimod, må se det højeste runde gennemsnit (51% i runde 6-11) til bare 32% i runde 11-17.

Hvordan ser forholdet ud mellem mål og xG?

Så skifter vi lige visualisering! Vi ser på forholdet mellem xG og antal mål. Mål er vandret akse, med xG lodret. Så bedste hold ligger længst til højre på vandret akse, og lavt på lodret. Dvs. at de har scoret flere mål, end hvad xG har været til.

BIF har den største positive forskel, med 33 mål på “kun” 28,7 i xG. Andre klubber med flere mål end xG, er FCK, FCM, VB og OB. Kontra den anden vestegnsklub, Hvidovre, som havde en negativ forskel på 5,1, da de kun scorede 9 mål på 14,1 xG.

Altid spændende at hive data op af hatten, og se om der er noget interessant, at tage fat i. Således er det ikke altid.

Hvis du nåede helt herned, så af hjertet tak.

Kredit:

Data er fra Wyscout. Data er inkl. straffespark.

Data Forklaringer:

  • Forventede mål (xG): Et mål sandsynlighedsestimat for hvert skud baseret på forskellige faktorer som afstand til målet, vinkel, forsvarsspillere osv. Det bruges til at vurdere kvaliteten af et hold eller en spillers målchancer.
  • Boldtab: Det registreres, når en spiller mister besiddelsen, f.eks. ved en mislykket aflevering eller hvis bolden går ud af banen. Hvis der begås et frispark på spiller med bolden, betragtes ikke som et boldtab.
  • Antal faktiske mål: Det faktiske antal mål, som et hold eller en spiller har scoret i en given periode eller sæson.
  • Skud på mål i procent: Procentdelen af skud, der er rettet mod målet og resulterer i en redning af målmanden eller et mål. Det bruges til at evaluere præcisionen og effektiviteten af et holds eller en spillers skudfærdigheder.
  • PPDA (Passes Per Defensive Action): Antallet af modstanderens pasninger, der tillades af et hold, før de iværksætter en defensiv handling som tackling, interception eller blokering. Det bruges til at vurdere et holds intensitet og aggressivitet i forsvaret.
  • Præcise/vellykket afl: En aflevering anses for vellykket, hvis den næste berøring af bolden er af en medspiller.
  • Defensiv duel: En vundet defensiv duel opstår, når forsvarsspilleren stopper angrebsspilleren uden at begå en forseelse, f.eks. ved at erobre bolden, sparke den ud eller tvinge angriberen til at gå tilbage.
  • Find uddybninger her: https://dataglossary.wyscout.com/

Læs mere om data her 👇