#FodboldDataFredag Sæson Speciel 2

Siden dette indlæg er speciel nr. 2, er der også en nr. 1. Så hvis du ikke har læst den, så gør lige det (hvis du har lyst). Jeg har haft lidt barsel, så fik idéen til at lave en lidt større analyse af holdene i Superligaen.

Jeg prøver at gøre det interessant, uden at hoppe ned i et kaninhul, hvor det kun er A licens trænere der forstår tallene. Men forhåbentlig, er der noget for enhver smag.

Nok snak. Lad os komme i gang!

Hvilket hold tillader færrest afleveringer?

Først lige det praktiske! Data i venstre hjørne, er gennemsnit for hvert hold over hele halvsæsonen, mens grafer er opdelt i grupperet runder (1-5, 6-10 og 11-17). Så burde det give et overblik over de enkelte hold, uden at det grafisk bliver alt for forvirrende (det siger vi lige, ik.). Husk at modstander og skiftende spillestil, kan spille ind på boldbesiddelse.

PPDA (Passes Per Defensive Action) er godt parametre, til at vurdere et holds intensitet og aggressivitet i forsvaret. PPDA er antallet af modstanderens pasninger, der tillades af et hold, før de iværksætter en defensiv handling som tackling, interception eller blokering. Så jo lavere tal, jo færre afleveringer har modstanderen haft i gennemsnit.

Selvom at AGF har overgivet spilovertaget til modstanderen, så er det kun i runde 11-17 at PPDA stiger, og de tillader flere afleveringer (fra 11 til 16). Brøndby startede “mindre aggressivt” ud, men hvor de over runde 6-10 og 11-17 fik presset modstanderen. FCM og Lyngby startede begge med at tillade et højt antal afleveringer, som steg i runde 6-10, men så fik gjort et eller andet i deres spillestil så de tillod markant færre. FCM med femte højeste (13,6), til laveste i runde 11-17 (7,7).

Hvilket hold har flest boldtab på egen banehalvdel?

Lige en kort intro hvad der ligger bag “boldtab” (loss). Boldtab registreres, når en spiller mister besiddelsen, f.eks. ved en mislykket aflevering eller hvis bolden går ud af banen. Hvis der begås et frispark på spiller med bolden, betragtes ikke som et boldtab.

Et boldtab på egen banehalvdel, kan hurtigt føre til målchance, derfor vigtigt ikke at miste bolden alt for meget i egen zone. Hvidovre startede dårligt ud, som holdet med flest boldtab i de første runder. Siden har de rettet fint op. Modsat har den anden oprykker Vejle, gået fra at være et hold med få, til at slutte med flest i gennemsnit i runder 11-17. Samme ser vi med AGF.

Over hele halvsæsonen har FCN været bedst (16,3), mens førnævnte Hvidovre ligger klart i top (25).

Hvem begår flest frispark?

Lad os kigge på frispark og defensive dueller. Det bedste er jo, at ens hold erobre bolden, uden at lave frispark. Vandret akse er total antal defensive dueller og lodret er total antal frispark. På visualiseringen ses det, umiddelbart, at Lyngby, Vejle og Hvidovre er dem der laver flest frispark. Med Silkeborg og FCN som dem der laver færrest.

Men hvis vi kigger på listen, i venstre hjørne, og ser på frispark pr. defensiv duel, så er Lyngby klart dem der laver flest frispark pr. defensiv duel (0,22). Med Brøndby og Vejle som de efterfølgende på 0,18. Så er det, som før nævnt, Silkeborg som laver færrest, men nu med Hvidovre “i den gode ende”, selvom de har rigtig mange defensive dueller. Interessant, ift den vinkel som kan præsenteres på holdene.

Tog lige gule kort pr. defensiv duel med også, men meget små tal, som måske ikke giver så meget mening. Men ikke desto mindre, så får Vejle flest gule og Silkeborg får færrest.

Silkeborg kan lide det hurtigt. Modsat FC Midtjylland.

Når jeg mener at de kan lide det hurtigt (få lige din tankegang ind på fodbold igen, okay 😀), så mener jeg antal holdafleveringer pr. minut med ren boldbesiddelse. Så dem der spiller bolden meget til hinanden, har et højt tal, modsat dem der trækker den lidt, har et lavt. Eller at de spiller et meget direkte spil.

Ingen overraskelse at FCN er det hold med højst antal i gennemsnit (18,6), set over sæsonen. Efterfulgt af Brøndby (17,4) og FCK (17,3). Hvilket også er hold der har en generel høj boldbesiddelses procent (læs Sæson Speciel 1 for de tal).

FCM gik fra det laveste tempo i runderne 1-5, til i gennemsnit højere i de efterfølgende grupperet runder. Randers tog noget af et dyk i runderne 6-10, ift de andre runder. AGF gik fra et tempo i midten, i de første 5 runder, til at være dem med lavest i de sidste runder.

Altid spændende at hive data op af hatten, og se om der er noget interessant, at tage fat i. Således er det ikke altid.

Hvis du nåede helt herned, så af hjertet tak.

Kredit:

Data er fra Wyscout. Data er inkl. straffespark.

Data Forklaringer:

  • Boldtab: Det registreres, når en spiller mister besiddelsen, f.eks. ved en mislykket aflevering eller hvis bolden går ud af banen. Hvis der begås et frispark på spiller med bolden, betragtes ikke som et boldtab.
  • PPDA (Passes Per Defensive Action): Antallet af modstanderens pasninger, der tillades af et hold, før de iværksætter en defensiv handling som tackling, interception eller blokering. Det bruges til at vurdere et holds intensitet og aggressivitet i forsvaret.
  • Defensiv duel: En vundet defensiv duel opstår, når forsvarsspilleren stopper angrebsspilleren uden at begå en forseelse, f.eks. ved at erobre bolden, sparke den ud eller tvinge angriberen til at gå tilbage.
  • Boldtab: Boldtab registreres, når en spiller mister besiddelsen, f.eks. ved en mislykket aflevering eller hvis bolden går ud af banen. Hvis der begås et frispark på spiller med bolden, betragtes ikke som et boldtab.
  • Kamp Tempo: antal holdafleveringer pr. minut med ren boldbesiddelse. Så dem der spiller bolden meget til hinanden, har et højt tal, modsat dem der trækker den lidt, har et lavt. Eller at de spiller et meget direkte spil.
  • Find uddybninger her: https://dataglossary.wyscout.com/

Billede er fra: https://obstemmer.dk/mart-lieder-interview-om-situationen-i-odense-boldklub/

Læs mere om data her 👇