Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 37

Top 3 Data Nyheder - Uge 37

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • Staten bruger data til at ændre vores adfærd
  • De to tårne tog privacy med sig
  • Jeg er i god behold!

God læselyst!


1. Studie finder en voksende offentlig brug af følsomme data for at ændre vores adfærd

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det er ikke kun virksomheder, som bruger data til at få os til at gøre det de vil have. Primært at købe deres produkt. Men staten kan også bruge data, til at ændre vores adfærd. Under corona-pandemien har staten helt sikkert brugt mange penge på online reklamer, til dem som var i tvivl om de skulle vaccineres.

Eksemplet fra artiklen viser hvor langt staten kan gå. Hvis du er ung fra en belastet familie, køber stearinlys på Amazon, så fik du reklamer for brandsikkerhed: “De havde dybest set samlet det data op, så hvis du købte stearinlys eller tændstikker, ville det blive brugt til at målrette dig med lydannoncer over din Amazon Alexa med tips om brandsikkerhed.

Hello, Big Brother.

Læs mere her (Eng) 👇

Link: https://www.theguardian.com/technology/2021/sep/08/study-finds-growing-government-use-of-sensitive-data-to-nudge-behaviour


2. En nekrolog over privacy: Da de to tårne styrtede, tog de privatlivet med sig i gruset

Hvorfor er det vigtigt at vide? I forlængelse af ovenstående, og den magt som staten kan have på vores adfærd, har terror angrebet d. 11/9 2001 sat sine spor med vidtrækkende konsekvenser, for retten til privatliv.

“Overvågning er frihed.”

Har vores justitsminister Nick Hækkerup (S) slået fast mange gange. Men er midlet hen mod målet retfærdiggjort under overskrifter som “terrorbekæmpelse”? Er logning af alt vores teledata i orden, hvis vi nu finder en terrorcelle med den data? Det er spørgsmål vi skal stille os selv, fordi vi får kun flere overvågnings-teknologier.

Vi tabte krigen om demokrati i Afghanistan, men pro-overvågningsparadigmet har vundet en uomtvistelig sejr

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/nekrolog-privacy-da-de-to-taarne-styrtede-tog-de-privatlivet-med-sig-gruset-1093250?


3. Jeg er i god behold!

Hvorfor er det vigtigt at vide? For at slutte af med noget positivt, der ikke er nogen nyhed, da det har eksisteret siden 2014. Facebook Safety Check, som Facebook har kaldt funktionen. Ideen til funktionen kom efter jordskælvet i 2011 i Japan, hvor Facebook byggede en Disaster Message Board.

Man kan blive fanget i en naturkatastrofe, jordskælv, oversvømmelse etc.. Familie og venner derhjemme bliver bekymret, om man er uskadt, da de ikke kan få fat på dig. Med Facebook Safety Check, hvor du lader Facebook registrerer din position, spørger Facebook, om man er okay og så kan du melde tilbage at du er i god behold. Så kan venner og familie hurtigt få af vide, at alt er godt, selvom du var der hvor to tårne kollapsede.

Hvis du vil vide mere (Eng) 👇

Link: https://www.facebook.com/crisisresponse/


Læs mere om data her 👇