Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 1

Top 3 Data Nyheder - Uge 1

Godt Nytår!

Så er jeg tilbage efter hyggelig juleferie og en stille og rolig Nytårsaften. Såen er det når man en bette, samt skal køre hjem. Der har været rigeligt af nyheder i årets første dage. Derfor er der hele seks nyheder! Så lad os tage for os af retterne, først de tre vigtigste nyheder.

Det handler om:

  • Andelsbevægelse vil give dig kontrol over din data
  • Politiet rykker grænserne for dataindsamling
  • Dit liv som film, vha din Google data

God læselyst!


1. Ny andelsbevægelse kommer til Danmark: Tag dine data tilbage fra Google og Facebook, og scor selv gevinsten

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det lyder rigtig godt. Giv dine data til Polypoly, og du vil vide hvad de bliver brugt til, da du bestemmer og kan tjene lidt penge. Det håber jeg lykkes. Jeg tvivler, da det kræver rigtig stor opbakning fra os internet brugere. For er dem du kender, virkelig så bekymret for deres anvendelse af data?

»Andelsmejerierne blev dengang en helt afgørende faktor i bøndernes og dermed landets økonomi. I dag er data den vigtigste ressource i økonomien. Og det er på høje tid at gøre op med vore dages godsejere«, siger Jon Lund.

Men ikke destro mindre, er det en kamp som skal begynde et sted. Tag fra de rige, techvirksomheder, og sørge for at vi får en del af kagen. Vi må se tiden an.

Læs andelsbevægelsen Polypoly her 👇

Link: https://politiken.dk/viden/art8543470/Tag-dine-data-tilbage-fra-Google-og-Facebook-og-scor-selv-gevinsten?shareToken=d66zD2AAnfaw


2. Kritik af ANPG-udvidelse: Nu må politiet gemme uskyldige bilisters data dobbelt så længe

Hvorfor er det vigtigt at vide? Du ved det måske ikke, men mange politibiler har et system installeret, som med avanceret udstyr fotograferer bilens nummerplade og slår den op i diverse registre. Tjekker om du bilen er stjålet, ikke betalt dine afgifter osv. Men de scanner alle biler, og gemmer også nummerplader med såkaldte “no hits”. Som udgangspunkt skal man ikke gemme data om os, medmindre det tjener et konkret formål.

Jeg vil gerne give min mening til udtryk, i denne sag, men Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder formulerer det glimrende. “»Det er udtryk for en tendens, vi tit ser med nye overvågningstiltag. Ændringen kommer mange steder samtidigt og i små ryk. På den måde får vi ikke den principielle samtale i samfundet om, hvor vi er på vej hen, eller en samlet debat om, hvordan Danmark flytter sig på grænselinjen mellem offentlige myndigheder og den enkelte borger og dennes ret til privatliv. Det sker ofte gennem gradvise justeringer uden den store bevågenhed, og som nu op til en juleferie eller en sommerferie. Det er ikke noget, der lægger op til stor debat. I stedet bliver det drypvise ændringer, der tilsammen er med til at flytte samfundet i en anden retning.«”

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/kritik-anpg-udvidelse-nu-maa-politiet-gemme-uskyldige-bilisters-data-dobbelt-saa-laenge


3. Lavet efter mål

Hvorfor er det vigtigt at vide? Kan vi rekonstruere en person udelukkende baseret på deres digitale dataspor. Altså “bygge” en dobbeltgænger af en person, du ikke engang kender?

Min kollega Caspar Engelshardt-Sabinsky delte en dokumentar film i gruppe på vores intranet, hvor de har fået data fra en helt almindelig kvinde. Hvor de så bygger hendes dobbeltgænger. Baseret på data. 😬

Som Caspar skriver i gruppen: “I dette fantastisk interessante eksperiment har en gruppe (dokumentarister, data scientists, skuespillere m.m.) taget en helt almindelig kvindes google-søgedata og skabt et komplet, intimt og interaktivt portræt – og præsenterer både resultat og proces til kvinden og til publikum. Den tager ca. 1 time, men jeg lover at den 100% er din tidsinvestering værd.”

Så den opfordring er hermed givet videre.

Se filmen her og se hvad de opsamler på dig undervejs 👇

Link: https://www.madetomeasure.online/en/Laokoon


Ekstra

Der er flere historier, som jeg syntes du skal dykke ned i.

Titel: Kina høster masser af data om vestlige mål, viser dokumenter

Hvorfor: Hvis du, endnu en gang, vil bekræftes i at Kina virkelig har gang i den store “data-høster-maskine”

Link: https://www.washingtonpost.com/national-security/china-harvests-masses-of-data-on-western-targets-documents-show/2021/12/31/3981ce9c-538e-11ec-8927-c396fa861a71_story.html


Titel: Hver tredje har forsøgt at få slettet data i kundeklubber og på sociale medier – det er ikke altid nemt

Hvorfor: Edin viser dig vejen til, hvordan du får slettet din data

Link: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE13595570/hver-tredje-har-forsoegt-at-faa-slettet-data-i-kundeklubber-og-paa-sociale-medier-det-er-ikke-altid-nemt/


Titel: Sengleds nyeste smartpære kan spore din puls

Hvorfor: En pære kan nu måle din puls. Fordi? Ja, det ved jeg ikke, men nej tak herfra.

Link: https://www.theverge.com/2022/1/3/22864783/sengled-smart-health-monitoring-smart-bulb-ces2022

Læs mere om data her 👇