Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 13

Top 3 Data Nyheder — Uge 13

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring din data. Det hander om digital europæisk suverænitet, opslugt af konspirationsteorier og teledata logning,

God læselyst!


1. How Europe is Working Towards Digital Sovereignty

Hvorfor er det vigtigt at vide? Servere med data står typisk ikke i Danmark. Alt vores data ligger primært i USA. Det er ikke så godt, da det derfor ikke er underlagt den Europæiske Databeskyttelseslov. Det vil Angela Merkel, Mette Frederiksen, Sanna Marin og Kaja Kallas gerne lave om på. I et brev til formanden for Europa-Kommissionen opfordrer de til EU-baserede datasky løsninger (cloud løsninger), et EU-økosystem for digitale identiteter og digital suverænitet på andre kritiske områder.

Især Data Sovereignty Now projektet virker interessant, da det har til formål at give dig kontrol over de data, du genererer, hvordan det bliver brugt og delt.

Læs mere her 👇

Link: https://dataethics.eu/how-europe-is-working-towards-digital-sovereignty/


2. Techgiganter skal snart stå skoleret: Et par ‘likes’ trak Lenka ind i QAnon

Hvorfor er det vigtigt at vide? Når du læser dine “nyheder” på eksempelvis Facebook, så vær klar over at det du ser, i høj grad er styret af, hvad du liker og kommenterer på.

Denne artikel med Lenka, er skræmmende, da det sker verden over. I høj grad. At vi bliver bombarderet med konspirationsteorier, og når du først dypper tæerne, kan det være nemt at falde i.

Man skulle måske tro, at der findes en stor kerne af reel fakta på sociale medier, og at misinformation og konspirationsteorier ligger rundt om i udkanten. Men sådan er det ikke. Det er faktisk lige omvendt, siger professor Neil Johnson.

Læs artiklen her 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/techgiganter-skal-snart-staa-skoleret-et-par-likes-trak-lenka-ind-i-qanon


3. Analyse af Justitsministeriets lovskitse til revision af logningsreglerne

Hvorfor er det vigtigt at vide? Overskriften er sexy, I know! Men kort fortalt så mener IT Politisk forening at, Justitsminister Nick Hækkerups forslag vil betyde at teleselskaberne logger flere følsomme oplysninger om borgerne. Samt at politiet vil få lettere adgang til dem. Hvor at: “de nuværende logningsregler er baseret på en generel og udifferentieret lagringspligt (masseovervågning), som er i strid med EU-retten”

Hele befolkningens bevægelsesmønstre, opholdssteder og frekventering af sociale miljøer vil blive minutiøst registreret døgnet rundt.

Læs det hele her 👇

Link: https://itpol.dk/notater/analyse-skitse-ny-logning-marts-2021


Photo by Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash

Læs mere om data her 👇