Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 39

Top 3 Data Nyheder - Uge 39

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • det nye D-mærke
  • smarte postkasser fra DAO
  • afsløringer i massevis om Facebook

God læselyst!


1. Verdens første mærke for digital ansvarlighed er klar til brug

Hvorfor er det vigtigt at vide? Først og fremmest syntes jeg, at ideen er rigtig god. Det er i dag næsten umuligt for den gennemsnitlige bruger at gennemskue, hvordan en virksomhed behandler vores persondata. Det kan D-mærket gøre nemmere at forstå, med en mærkningsordning, som vi efterhånden kender fra mange andre domæner, f.eks. E-mærket, Svanemærket.

D-mærket er det første mærke af sin art i verden, der kobler it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse i ét og samme mærke. Med D-mærket giver vi virksomhederne mulighed for at vise deres kunder og samarbejdspartnere, at de tager digitalt ansvar”. Direktør for D-mærket, Mikael Jensen

For at kunne blive D-Mærket skal en virksomhed leve op til nogle kriterier, dem kan du læse her. Det er en rigtig god start, for det får virksomheder til at tænke over deres indsamling, opbevaring og anvendelse af data. Så må vi se hvordan det kommer til at fungere i praksis.

Læs mere her 👇

Link: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/verdens-forste-maerke-for-digital-ansvarlighed-er-klar-til-brug?publisherId=90584&releaseId=13631643


2. App-styrede postkasser

Hvorfor er det vigtigt at vide? Jeg skrev for noget tid siden et indlæg om, hvordan flere af de ting vi bruger i hverdagen, sender data ud i verden. Her skrev jeg om vores biler. Nu kommer det til din postkasse. DAO har lavet en “intelligent” postkasse. Postkassen er nøglefri kan modtage pakker, måltidskasser, aviser m.m., grundet en størrelse på 125 L.

Billede fra https://daohomebox.dk/pages/om-daohomebox

Der er medfølger selvfølgelig en app, hvor du kan administrere koder og alt muligt andet. Men har vi virkelig brug såen én? Lige pt til 5.500 kr stykket. Jeg har ikke brug for endnu en app, dele data med DAO om hvornår jeg er hjemme, eller endnu en ting der er bundet op på noget teknologi.

Læs mere om postkassen her 👇

Link: https://daohomebox.dk/pages/om-daohomebox


3. 1 ud af 3 får det dårligt af Instagram

Hvorfor er det vigtigt at vide? Vi kommer ikke udenom at Facebook imperiet favner bredt. De har buldret frem, men har ikke styr på butikken. Wall Street Journal (WSJ) har fået fingerende i nogle virkelig grelle dokumenter (Læs i hovedtræk hvad de handler om til sidst). Jeg tager fat i at flere unge piger får det markant dårligere af at være på Instagram.

“32 procent af teenagepiger siger, at når de havde det dårligt med deres krop, så fik Instagram dem til at have det dårligere,” citerer WSJ forskere for at have konkluderet i marts 2020″.

Herhjemme har DR lavet artikler om hvordan unge piger bruger lukkede grupper på Instagram, til at dele billeder af selvskade, som i sidste ende kan lede til selvmord. Facebook har proklameret, at: brug af sociale apps til at forbinde sig med andre mennesker kan have positive fordele for mentalt helbred. Selvom lækkede dokumenter, viser at Facebook/Instagram var klar over at deres platforme forstærkede meget usunde vaner.

Så selvom de havde data på deres brugere, valgte de ikke at gøre noget, samt at sige udadtil at der primært kun er fordele ved at være på deres sociale medier.

Serien fra Wall Street Journal afslørede, endvidere at:

  • Facebooks hemmelige program, XCheck, giver millioner af VIP’er mulighed for at blive fritaget for Facebooks normale regler for indholdsmoderering, der forhindrer chikane og tilskyndelser til vold. En intern gennemgang af programmet i 2019 erklærede, at denne dobbeltmoral var et “tillidsbrud”.
  • Facebook justerede sine algoritmer til at “øge meningsfulde sociale interaktioner”, men fandt ud af, at skiftet faktisk øgede “misinformation, spydig og voldeligt indhold.”
  • Facebook har været sløve med at fjerne upassende indhold i udviklingslande, herunder menneskehandel og tilskyndelser til etnisk vold – også når indholdet blev markeret internt af Facebook selv.
  • Facebook var for langsomme til at løse et smuthul i moderation af indhold, der gjorde det muligt for fortalere mod vacciner at oversvømme Facebook med anti-vaccine kommentarer, på trods af internt opråb om en løsning.

Læs mere om Instagram sagen 👇

Link: https://www.kommunikationsforum.dk/artikler/The-Facebook-Files


Læs mere om data her 👇