Min Data – Hvad er data?

Hvad er data

Velkommen til! Hvis det er første bekendtskab med min blog.

Dejligt at du har fundet vej til mit lille univers omkring din og min data. Jeg vil forsøge at gøre dig klogere på det data som du skaber næsten døgnet rundt. Jeg kommer ind på, hvad det er (det der data), hvorfor det er vigtigt at vide, hvordan det bliver brugt og alt derimellem.

Inden vi går rigtigt i gang, vil jeg da gerne præsentere mig selv, til dem der ikke kender mig. Læs lidt om mig og min lille familie her 👇 (Husk at komme tilbage her bagefter)

Nå, tilbage til “Hvad er data”.

Du og jeg skaber data som aldrig før. Fra du sætter dig ind i din bil om morgen til du lige tjekker din ynglings app inden sengetid.

Data er oplysninger eller kendsgerninger. Inden for IT, hvilket jeg har fokus på, er data formaliserede oplysninger. Formaliserede oplysninger betyder at det er sat i system så det kan behandles maskinelt. Eksempler på data som er sat i system er fx din højde, fødselsdato og navn. 

De data kan du selv give virksomheder eller offentlige instanser, for at kunne bruge deres service. Men så er det data som du efterlader, rundt omkring på internettet. Når du kommentarer eller giver likes på fx Facebook, BT, Instagram etc., kan firmaer indhente oplysninger om dig og i visse tilfælde sælge dem videre til en eller flere tredjeparter. Alt den data, bliver brugt til mange ting, men specielt til at målrette reklamer og indhold til dig når du er på nettet.

Du har måske oplevet at du har søgt efter en bestemt ting eller en feriedestination på nettet. Efterfølgende får du så en strøm af reklamer om de ting, som du lige har søgt på. Det er data der bruges, til at spore din digitale færden.

Data er blevet en af de mest grundlæggende ting, af vores samfund. Du og jeg, er ikke blot vores krop, men også vores data. Fra alt det du selv opgiver frivilligt, og hvad der spores. Så vi findes ikke kun her i den fysiske verden, hvor vores kroppe opholder sig. Vi er også i databaserne rundt omkring i verden.

Så husk, alt hvad du gør bliver samlet op, som så bliver brugt til at målrette indhold på internettet til dig, få dig til at købe noget bestemt, læse bestemte nyheder og mange andre ting.

Hvad du kan se frem til?

Det var første indlæg, som jeg håber at du fik noget brugbart ud af. Jeg er i fuld gang med at finde på emner her på “Min Data”, hvor jeg har følgende indtil videre:

  • Min data og Sociale Medier
  • Data i en pandemi
  • Min data og segmentering
  • Børns data
  • Beskyt min data
  • Min data i en algoritme
  • Hvad vil du gerne vide mere om?

Det her var lige et fundament, som vi kan bygge videre på. For næste gang handler det om hvordan din data samles ind(?)

Håber du fandt det interessant.

God dag, Kristoffer


Referencer: 

Lauesen, Søren: data i Den Store Danske på lex.dk. https://denstoredanske.lex.dk/data

https://www.advodan.dk/da/erhverv/min-virksomhed/virksomhedsradgivning/persondata/personfolsomme-oplsyninger/

Læs mere om data her 👇