Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 21

Top 3 Data Nyheder — Uge 21

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring din data. Uden hensigt, så handler det om sundhedsdata. Først om kunstig intelligens og hudsygdomme, hackere stjæler data og debatindlæg om manglende datasikkerhed.

God læselyst!


1. Using AI to help find answers to common skin conditions

Hvorfor er det vigtigt at vide? Vi Googler alle sammen når vi finder en mærkelig knop eller et modermærke, som vi ikke helt ved om er noget slemt. Så vi spørger internettet først. Det ved Google, tænker vi. Nok ikke, men måske nu. Ved at læsse en masse data ind i en model (kunstig intelligens), har Google nu diagnostiske evner er lige så gode som dermatologerne (siger de).

Modellen analyserer information og trækker ud fra sin viden om 288 muligheder, for at give dig en liste over mulige matchende “sygdomme”, som du derefter kan undersøge nærmere. Det er selvfølgelig et skråplan, når det er Google der står for en mulig diagnose, da de vil sidde på alt data’en og tjene store summer på værktøjet. Samt hele den etiske diskussion om at en computer alene skal udrede en sygdom.

Læs mere her og se en video af værktøjet (App) 👇

Link: https://blog.google/technology/health/ai-dermatology-preview-io-2021


2. Hackers Offer Decrypt Key to Irish Health Service With a Catch

Hvorfor er det vigtigt at vide? Hvad nu hvis det personlige data, som du har lagt op i din dermatolog app bliver hacket og stjålet? Lige præcis det er ikke sket, men det Irske hospitalvæsen oplevede i sidste uge et massivt hack.

Ransomware-angrebet, et løsepenge-angreb, på Irlands hospitaler er forfærdeligt. Udover at hackerne fik fat i massevis af patientdata, blev nogle kræftpatienters konsultationer annulleret, radiologiske og diagnostiske systemer forstyrret eller ude af drift. Hackerne krævede penge, løsepenge, for at alt kunne fungere igen. De har dog overgivet data og systemerne tilbage igen, uden løsepenge.

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-19/hackers-threaten-to-release-irish-patient-data-after-attack


3. Danske sundhedsdata: Manglende sikkerhed, gennemsigtighed og selvbestemmelse

Hvorfor er det vigtigt at vide? Alt vores sundhedsdata bliver registret i journaler. Vi har I Danmark en guldgrube af sundhedsdata, som Regeringen gerne vil eksportere. Men i sammenhæng med de ovenstående artikler, så har vi lige præcis en guldgrube af data sårbare overfor hacker angreb. Selvom SSI nu klarer det meget fint, med manglende databehandleraftaler og generel datasjusk.

Endelig har danskerne ikke mulighed for at stoppe, at informationer fra sygdomsbehandling registreres i deres journal og derfra i de mangfoldige sundhedsregistre. Der er altså tale om tvangsregistrering.

Vi kan også ende ud i, at Google får indblik i vores journaler, eller Facebook. Det skete fornylig gennem en under-virksomhed til Facebook, hvor moderselskabet muligvis fik adgang til blodprøve-data, på danske gravide kvinder.  

Læs hele historien her 👇

Link: https://ugeskriftet.dk/debat/danske-sundhedsdata-manglende-sikkerhed-gennemsigtighed-og-selvbestemmelse


Læs mere om data her 👇