Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 31

Top 3 Data Nyheder — Uge 31

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring din data.

Det handler om:

  • SSI og mangelende data aftaler
  • farvel til kontanter(?)
  • en bondegårds app 🐄

God læselyst!


1. SSI satte måler på gravide Siri og høstede data til techfirma i USA: Nu ved de ikke, hvor oplysningerne er

Hvorfor er det vigtigt at vide? I stedet for at argumentere for hvorfor det er så vigtigt med databehandler-aftaler, vil jeg bare liste Statens Serum Instituts sager op, hvor de igen og igen ikke har haft styr på vores data. Husk det, hvis du evt. skulle deltage i et af deres forskningsprojekter.

  1. behandling af personoplysninger i forbindelse med covid-19 modelleringsprojektet
  2. Statens Serum Institut delte 2.000 kvinders sundhedsdata med USA uden juridisk grundlag
  3. CD’er med sundhedsdata på fem millioner danskere havnede hos kinesisk firma

Denne sag omhandler det samme: “Statens Serum Institut havde heller ikke indgået en lovpligtig databehandler-aftale med Bloomlife, der sikrede kontrol med, hvem der havde adgang til deltagernes oplysninger.”

Læs mere her 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/indland/ssi-satte-maaler-paa-gravide-siri-og-hoestede-data-til-techfirma-i-usa-nu-ved-de


2. Farvel til kontanterne?

Hvorfor er det vigtigt at vide? De er bøvlede, og bare ikke særlig nemme at håndtere. De gode gamle kontanter!

Der er mange positive sider ved at mindske vores brug af kontanter. Men, når vi udelukkende bruger app´s og kort til at betale med, bliver dit forbrug sporet. Det data bliver eksempelvis brugt til detaljeret statistik over hvad vi bruger vores penge på. Men skal vi have et kontantløst samfund? Der er helt sikkert mennesker som kun vil bruge kontanter. Og vil det være et farvel til den sidste overvågningsfrie betalingsform?

Hør P1 Debat programmet her 👇

Link: https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2021-07-27


3. Fraud on the Farm: How a baby-faced CEO turned a Farmville clone into a massive Ponzi scheme

Hvorfor er det vigtigt at vide? Denne historie handler ikke så meget om data, men om de app´s der skal få os til at investere vores penge i fiktive ting. Men hvor et positivt afkast skulle være sikkert. Det handler denne historie om, hvor mange troede de investerede i reelle landbrug, mens de spillede et spil om at holde styr på høns og køer, på deres bondegård.

At the height of Farm Bank’s popularity, more than half a million users played the game, 132,000 of whom invested money. Like Ataş, many of them ended up losing most of what they invested — if not more. It is perhaps the biggest and most lucrative app-based grift to date

Læs hele historien her 👇

Link: https://restofworld.org/2021/farmbank-turkey-scam-jail-time/


Læs mere om data her 👇