Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 29

Top 3 Data Nyheder — Uge 29

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring din data. Det handler om bøde til Region Syddanmark, dansk dna i kinesisk database og en industry som vil afslører dig.

God læselyst!


1. Region Syddanmark indstilles til bøde

Hvorfor er det vigtigt at vide? Man skal altid være opmærksom på, hvem man deler sine personoplysninger med. Selv en myndighed.

Det medførte, at borgere, der var registreret i databasen – og som i øvrigt havde et login til databasen – kunne tilgå personoplysninger om de mere end 30.000 andre registrerede i databasen. I databasen lå der bl.a. spørgeskemaer indeholdende helbredsoplysninger om mere end 30.000 børn tilknyttet psykiatrien.

Læs mere her 👇

Link: https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2021/jul/region-syddanmark-indstilles-til-boede


2. DNA fra danske kvinder og fostre havner i kinesisk database

Hvorfor er det vigtigt at vide? I samme boldgade som ovenstående, vær opmærksom på hvem du potentielt deler data med: “Genetisk data om et ukendt antal danske kvinder og fostre indgår i en kæmpe kinesisk database sammen med blandt andet deres højde, vægt, fostrets køn og nationalitet.

Det sker, når gravide, der vil have sikkerhed for, at deres ufødte barn ikke har kromosomsygdomme som Downs eller Turner, får analyseret blodprøver taget på private scanningsklinikker i forbindelse med en såkaldt NIFTY-test.”

Læs hele historien i artiklen 👇 (kræver login til ing.dk)

Link: https://ing.dk/artikel/dna-danske-kvinder-fostre-havner-kinesisk-database-248508


3. Inside the Industry That Unmasks People at Scale

Hvorfor er det vigtigt at vide? Vice har skrevet denne fantastisk artikel, om hvordan virksomheder gør alt, for linke de apps du har, til dit telefon id, for så derefter at finde alt information på dig.

Her er et rammende citat fra artiklen: by linking mobile advertising IDs (MAIDs) collected by apps to a person’s full name, physical address, and other personal identifiable information (PII). (…) MAIDs were built for the marketing and advertising community, and are tied to an individual mobile device, which makes them precise in identifying specific people,”

Læs hele historien her 👇

Link: https://www-vice-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.vice.com/amp/en/article/epnmvz/industry-unmasks-at-scale-maid-to-pii


Læs mere om data her 👇