Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 34

Top 3 Data Nyheder — Uge 34

Efter de forfærdelige billeder og videoer fra Afghanistan har printet sig ind på vores nethinde, kommer nu en anden slags kamp. Kampen om at slette digitale fodspor. Derfor vil denne uges Data Nyheder sætte fokus på de konsekvenser, afghanerne også udsættes for efter en fatal amerikansk tilbagetrækning.

God læselyst!


1. Afghanere i kapløb for at slette deres online liv

Hvorfor er det vigtigt at vide? Hvert et foto, ethvert datapunkt er et link til den gamle livsstil i Afghanistan. Med Taleban ved magten, kan det bruges af Taliban til at finde deres modstandere og dem som vil den vestlige livstil.

Mange af dem som har arbejdet på eksempelvis ambassader, er blevet instrueret til at tage billeder af deres vigtigste dokumenter, derefter brænde originaler samt slette alle deres digitale fodspor. For selv en inaktiv konto på en platform som de måske ikke har brugt i mange år, kan bruges som middel af Taliban. Som Muhibullah forklarer til Wired: “Jeg har gjort det, fordi Taleban, hvis de søgte efter mig og tjekkede min telefon, ville finde mine ting,” siger Muhibullah. »De ville have mulighed for at slagte mig. De ville vide, at jeg arbejdede for amerikanerne.”

Hans frygt er meget velbegrundet. I 2016 dræbte Taliban-oprørere 12 passagerer på en bus, de stoppede efter at have krævet, at alle scannede deres fingeraftryk på en biometrisk maskine, der krydstjekede med en database over afghanske sikkerhedsstyrker. Nu har Taliban endda fået fingrene flere lignende maskiner fra de amerikanske styrker. Nu har Taliban biometriske data såsom iris-scanninger og flere fingeraftryk samt personoplysninger. Det er dog uklart, hvor meget af den amerikanske militærs biometriske database om den afghanske befolkning er blevet kompromitteret. Men Pentagon havde et mål om at indsamle biometriske data om 80 procent af den afghanske befolkning for at kunne lokalisere terrorister og kriminelle.

Så de afghanere der i disse dage, ikke kan undslippe Taliban ved at få en flyver ud, kan Taliban ved hjælp af biometrisk data og sociale medier aktivitet finde dem som har arbejdet for de forkerte. Eller bare dræbe mulige afghanere som vil modstride sig det nye styre.

Et lys i mørket

Der er dog lidt lys i mørket. Og det kommer fra Facebook. Facebook gør det nu muligt for afghanere med ét klik at låse deres profil, så personer, de ikke er venner med, afskæres muligheden for at se, hvad der deles på det sociale medie. Her har Facebook arbejdet proaktivt, for at kunne hjælpe afghanere som frygter for deres liv, til nemt at kunne afskære Taliban for at snage i menneskers Facebook aktivitet. Godt arbejde!

Krigen og de efterfølgene år, har desværre ikke opnået det som det skulle. Den “frihed” som afghanerne havde i årene uden Taliban, kan nu komme som en boomerang. Det liv som de havde, med større mulighed for at ytre sig på internettet eller via app’s, kan nu være det bedste våben i Taliban’s våbenskab.

Find alle artikler her 👇

Link: https://www.wired.co.uk/article/afghanistan-social-media-delete

Link: https://theintercept.com/2021/08/17/afghanistan-taliban-military-biometrics/

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/afghanere-kan-beskytte-sig-mod-taliban-overvaagning-med-et-klik-denne-gang-fortjener


Andre Data Nyheder

Eksperter undrer sig over ‘adgangskrav’ til det nye teenagevenlige YouTube

Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/eksperter-undrer-sig-over-adgangskrav-til-det-nye-teenagevenlige-youtube

Hvorfor ingen virkelig ved, hvor slemt Facebooks problem med misinformation af vacciner er

Link: https://www.vox.com/22622070/facebook-data-covid-19-vaccine-misinformation-researchers-access-nyu-academics


Læs mere om data her 👇