Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 6

Top 3 Data Nyheder - Uge 6

Hey!

Så er vinterferien over os. Så jeg har masser af data stof du kan dykke ned i, som spænder fra tweets fra anti-vaxxere til politiet der vil bruge vidtrækkende data til at forudsige kriminalitet. Husk gerne de bonus links der også er, for jer med børn, hvor de snart skal starte på deres digitale liv på nettet, så er der en god guide liggende.

I denne uge handler det om:

  • Hvad kan 60 milliarder tweets lære os om anti-vaxxere
  • Prosa bladet har fuldt fokus på dataetik
  • Er det hasta la vista til Google Analytics?

God læselyst!


1. Dét kan 60 milliarder tweets lære os om misinformation og anti-vaxxere

Hvorfor er det vigtigt at vide? Bjarke Mønsted og Sune Lehmann fra DTU, har analyseret et kæmpe Twitter datasæt fra årene op til Covid-19, for at identificere pro- og anti-vaccinetweets. Hvordan? Som Bjarke skriver, vha. fancy metoder såsom deep learning og transfer learning.

Det er alment kendt, at vi interagerer mest med mennesker, hvis meninger ligner vores egne. “Ekkokammer-effekten”. Så fra hvilket ekkokammer kom anti-vaccinetweets fra? Som nedenstående graf viser, så er det primært fra youtube og mere eller mindre diskutalble sider. Jeg syntes at en af de største kampe vi skal udkæmpe i de kommende år, er de algoritmer der sørger for at folk kun bliver bekræftet i deres verdenssyn. For det adskiller os, familier bliver splittet, venner ses ikke længere, fordi en algoritme har sørget for at grave nogen ned i et dybt digitalt kaninhul. Så vi bliver der lidt længere og ser en eller anden reklame, så de kan tjene lidt penge.

Find flere interessante indsigter her 👇 eller hele deres rapport (Eng) i link nr. 2 👇

Link: https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/det-kan-60-milliarder-tweets-laere-os-om-misinformation-og-anti-vaxxere

Link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0263746


2. Prosabladet Februar 2022

Hvorfor er det vigtigt at vide? Jeg er så heldig at min kæreste er medlem af Prosa (Forbundet af IT-professionelle). For i denne måneds medlemsblad, er der masser af gode artikler. Det første er et skriv fra Kim Escherich, Tech-etisk rådgiver, om de konsekvenser det har, at Skat kan sammenkøre din Google Maps data, data fra sociale medier osv. For som Kim siger: “er du IMOD, at SKAT skal masseovervåge borgerne på enhver tænkelig måde, er du nemlig FOR skattesnyd“(s. 10).

I samme boldgade nævner Brit Ross Winthereik, leder af Center for Digital Velfærd på IT-Universitet, at man laver “black box” systemer, som ingen IT ekspert vil kunne forklare et dødeligt menneske: ”Man vil lave selvlærende algoritmer, men faren er jo, at ingen bliver i stand til at forklare borgerne,
hvad der sker”
, siger Brit (s. 7).

Men forsideartiklen er vigtigst. Det handler om datadrevet politiarbejde. Over hele verden anskaffer myndigheder en teknologi fra Palantir Technologies, med det formål at overvåge borgerne. Med systemet kan dansk politi samkøre data fra en lang række databaser, logge teleoplysninger og potentielt forudsige kriminalitet. Lyder det skræmmende eller godt? Læs denne og bliv klogere og de andre her 👇

Link: https://www.prosa.dk/fileadmin/user_upload/PROSAbladet/2022/Prosabladet_20220204.pdf


3. Analyse: Benene vakler under Google Analytics i Europa

Hvorfor er det vigtigt at vide? Du har hørt om Google. Men måske ikke lige Google Analytics. Det er værktøj der tilbyder omfattende analyseredskaber til ejere af netbutikker og andre websider. Jeg har sat Google Analytics op til min side kristofferjust.com. Læs om Google Analytics i linket til sidst. Men en Østrigsk GDPR-afgørelse i starten af januar, gjorde værktøjets europæiske tilstedeværelse meget uvis.

Erhvervslivet afventer med gru, hvad der kommer til at ske. Fordi de benytter værktøjet til at holde øje med din og min adfærd og optimere sin hjemmeside. Det kommer potentielt til at koste dem mange penge, idet de ikke kan tracke os. Men i det store hele, er det rigtig godt for vores privatliv på nettet, mens din købsoplevelse måske vil halte lidt.

Læs hele historien her 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/analyse-benene-vakler-under-google-analytics-europa-1094185

Link: https://kristofferjust.com/2021/05/19/min-data-hvordan-indsamles-data/


Bonus

Titel: Mobildata forudser covid-indlæggelser

Link: https://pro.ing.dk/datatech/artikel/video-modeller-vil-kraeve-ti-gange-mere-regnekraft-ai-programmoer-er-middelmaadig?check_logged_in=1

Titel: Ny guide hjælper forældre til at give deres børn en sikker start på det digitale liv

Link: https://digst.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2022/februar/ny-guide-hjaelper-foraeldre-til-at-give-deres-boern-en-sikker-start-paa-det-digitale-liv/

Link: https://sikkerdigital.dk/borger/laer

Læs mere om data her 👇