Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 5

Top 3 Data Nyheder - Uge 5

Hejsa,

Det har været en god weekend. Min far er blevet 70 år (stort tillykke) og en tur i Børneloppen for at købe lidt tøj til den bette. Men hittet var en stor skraldevogn, som vi fik købt med hjem. Men nu er der data på programmet. Jeg kommer vidt omkring, så spænd sikkerhedsselen, til de tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • Ansigt ud fra DNA
  • Regeringen vil kigge algoritmer over skulderen
  • Kina viser teknologier frem under OL

God læselyst!


1. Dette firma siger, at de er ved at udvikle et system, der kan genkende dit ansigt kun vha. dit DNA

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det er det, fordi det lyder som en dystopisk fremtid vi går i møde. Det er det dog allerede. Virksomheden Corsight AI, sigter efter at hjælpe politi-styrker rundt om i verden, som kun har DNA fra et gerningssted, til at finde en gerningsmand.

Løsningen til den slags situationer, ifølge Corsight, er at bruge DNA til at skabe en model af et ansigt, som derefter kan køres gennem et ansigtsgenkendelsessystem. Som virksomheden selv beskriver det, i en præsentation: “konstruerer en fysisk profil ved at analysere genetisk materiale indsamlet i en DNA-prøve”.

Corsights DNA-til-ansigt-system ser ud til at være virksomhedens forsøg på at opbygge en futuristisk, omfattende overvågningspakke, den kan tilbyde potentielle købere.

Heldigvis, kan det ikke lade sig gøre endnu. Men hvor der er vilje, er der vej. Læs mere her 👇

Link: https://www.technologyreview.com/2022/01/31/1044576/corsight-face-recognition-from-dna/


2. Regeringen vil kigge Google og Facebooks algoritmer over skulderen – men vil ikke tvinge sig til adgang

Hvorfor er det vigtigt at vide? I et nyt medieudspil ønsker Regeringen gennemsigtighed og demokratisk kontrol med algoritmerne i de store teknologi virksomheder. Virksomhederne såsom, Google, Facebook (Meta) og Amazon. Det er fordi de virksomheder har så stor effekt på det danske samfund. Derfor giver det mening at få oplysninger om deres algoritmer.

Som Teknologi-korrespondent, Henrik Moltke rammende siger i sin analyse: “Tager jeg til gengæld den lidt surere hat på, så er det efterhånden lidt trættende at høre de samme floskler om, hvordan techgiganterne truer demokratiet fra politikere, der bruger oceaner af tid på sociale medier. Samtidig har de tilsyneladende stadig ikke i 2021 haft nok tid til at sætte sig så godt ind i problemerne, så vi rent faktisk kan komme nævneværdigt tættere på konkrete løsninger.

Det har man til gengæld gjort på EU-niveau, og derfor er det i langt højere grad dér, man skal kigge hen, hvis man vil se handling bag ordene

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/regeringen-vil-kigge-google-og-facebooks-algoritmer-over-skulderen-men-vil


3. De dystopiske teknologier, der giver næring til Kinas olympiske lege

Hvorfor er det vigtigt at vide? Kina er på charmeoffensiv under det nuværende OL. De vil vise at de fremme i skoene, og hvor meget de kan med deres robotter, 5G, OL app, “smarte senge” osv. Det har, selvfølgelig, den skyggeside at de konstant kan overvåge atleterne. Hvilket jo er topfedt, når man er Kina, knap så meget når man er en atlet fra Vesten.

Læs hele historien her 👇 (ENG)

Link: https://restofworld.org/2022/the-technology-fueling-beijing-olympic-games/


Bonus

Titel: Humanitære organisationer bliver ved med at blive hacket, fordi de ikke kan bruge penge på at sikre data (Eng)

Link: https://restofworld.org/2022/humanitarian-organizations-hack/

Titel: Helsingør Kommune i kovending: Google er ikke uundværlig i folkeskolen

Link: https://www.version2.dk/artikel/helsingoer-kommune-kovending-google-ikke-uundvaerlig-folkeskolen-1094124

Læs mere om data her 👇