Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 17

Top 3 Data Nyheder - Uge 17

Hejsa,

Det er noget af en omgang, i denne uge. Noget godt fra EU, og noget dårligt fra EU. Så lad os komme i gang.

Det handler om:

  • Digital Services Act
  • Meta ved ikke hvor din data er
  • Digital identitet for alle europæere

God læselyst!


1. Kæmpe EU-aftale på plads: Tvinger Facebook og Google til at fjerne ulovligt indhold

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det var egentlig en nyhed, som var med i seneste nyhedsbrev. Men nu er der kommet nogle tanker og refleksioner på Digital Services Act, fra EU højborgen. Der bliver nu taget et strammere greb, på de store virksomheder som suger vores data, og de sociale medie platforme som vi bruger dagligt. Her er nogle højdepunkter.

  • Hurtig fjernelse af ulovligt onlineindhold, uanset om det er hadefulde ytringer eller et ulovligt produkt.
  • “Algoritmiske revisioner”. Big Tech-platforme vil blive forpligtet til at foretage årlige revisioner af, hvordan deres algoritmer påvirker demokrati, menneskerettigheder og mindreåriges og andre brugeres fysiske og mentale sundhed.
  • Brugervalg af algoritmer. Platforme vil være forpligtet til at give brugere adgang til mindst én algoritme, der ikke er baseret på en adfærdsprofil.
  • Potentielle kæmpe-bøder. Platforme, der ikke overholder kravene, kan få bøder på op til 6 procent af omsætningen – hvilket i nogle tilfælde kan beløbe sig til milliarder af dollars.

Bliv klogere her med DR og techmediet Radar 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/kaempe-eu-aftale-paa-plads-tvinger-facebook-og-google-til-fjerne-skadeligt

Link: https://radarmedia.dk/digital-services-act-er-en-digital-milepael-men-den-afskaffer-ikke-overvaagningskapitalismen/


2. Facebook ved ikke, hvad det gør med dine data, eller hvor det ender henne

Hvorfor er det vigtigt at vide? Ikke nok med at Meta (Facebook) suger alt den data de gerne vil, så har de ifølge et lækket dokument, ingen kontrol over hvordan de bruger vores data. Så hvis du tænkte at, at det lige var i overkanten med ovenstående Digital Services Act, så vil dette citat, samt artiklen fra mediet Vice, nok få dig på andre tanker.

“Vi har bygget systemer med åbne grænser. Resultatet af disse åbne systemer og åbne kultur er bedst beskrevet med en analogi: Forestil dig, at du holder en flaske blæk i hånden. Denne blækflaske er en blanding af alle slags brugerdata (3PD, 1PD, SCD, Europa osv.) Du hælder blækket i en sø af vand (vores åbne datasystemer; vores åbne kultur) … og det flyder … overalt “, lød dokumentet. “Hvordan putter du blækket tilbage i flasken? Hvordan organiserer man det igen, så det kun flyder til de tilladte steder i søen?”

* (3PD betyder tredjepartsdata; 1PD betyder førstepartsdata; SCD betyder følsomme kategoridata.)

Læs hele historien i artiklen 👇 (Eng)

Link: https://www.vice.com/en/article/akvmke/facebook-doesnt-know-what-it-does-with-your-data-or-where-it-goes


3. Digital identitet for alle europæere

Hvorfor er det vigtigt at vide? Og så til den dårlige fra EU. De vil meget gerne have at vi skal have en fælles digitalt id. Du bestemmer hvilke oplysninger du gerne vil dele, samt kan underskrive dokumenter. Det lyder godt, når du nemt kan leje en bil i Spanien, eller få et banklån i Frankrig. Men som alle digitale løsninger, er der bare nogle store forbehold for at gøre det, når det er en stor centraliseret løsning. Det forklarer EU parlamentarikerne Rob og Rob i videoen i linket herunder, at det kan have store konsekvenser. Især ift sikkerhed.

Se videoen her, samt info omkring det digitale id 👇

Link: https://www.linkedin.com/posts/robroosnl_eu-ugcPost-6923629283319934976-0m_z/?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web

Link: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-digital-identity_da


BONUS

Titel: How We Built a Meta Pixel Inspector

Link: https://themarkup.org/show-your-work/2022/04/28/how-we-built-a-meta-pixel-inspector

Titel: Google Play launches its own privacy ‘nutrition labels

Link: https://techcrunch.com/2022/04/26/google-play-launches-its-own-privacy-nutrition-labels-following-similar-effort-by-apple/

Læs mere om data her 👇