Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 41

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • Facebook-whistleblower står frem
  • Robot læser nyheder op for bornholmerne
  • Hvem skaber god stemning på Facebook?

God læselyst!


1. Facebook-whistleblower står frem

Hvorfor er det vigtigt at vide? Sagen du burde have hørt og måske læst om. Den er super vigtig, fordi Frances afslører hvordan Facebook tilbageholder information omkring deres brugere velbefindende. Eller rettere sagt, nogen kan få det mentalt dårligere at være på Facebook/Instagram, og Facebook gør intet ved det. Samtidig med at deres algoritme tilgodeser hadske indlæg og kommentarer, fordi det får folk til at blive og læse/kommenterer. Som jeg nævnte i et tidligere nyheds indlæg, det kan koges ned til Attention Economy.

Jeg har set mange sociale medier, men det var betydeligt værre hos Facebook end noget andet, jeg har set, siger Frances Haugen i ’60 Minutes’ (Tidligere arbejdet for Google og Pinterest)

Læs mere her 👇

Link: https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-10-04-facebook-whistleblower-staar-frem

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/tidligere-ansat-laekkede-hemmelige-dokumenter-fra-facebook-beslutningerne-der-bliver


2. Her er robotten Bridget. Hun skal læse tv-nyheder op for bornholmerne

Hvorfor er det vigtigt at vide? Robot journalisten er på vej. På bornholm.nu kan man se og høre Bridget læse nyheder op. Det er første gang noget medie viser en virtuel studievært frem, der bygger sine sætninger op via kunstig intelligens.

Det kommer vi til at se meget mere af, om det giver et medie mere troværdighed, det tvivler jeg på. Men det er billig studievært.

»Alfa og omega for en journalist er vores troværdighed, og den kan vi kun miste én gang. Når man eksperimenterer med ny teknologi og automatiserede løsninger, mener jeg derfor, at man skal tænke over, om den løsning, man ruller ud, samlet set styrker eller svækker ens troværdighed. Hvornår er det mere end en gimmick? Og her er det jo klart deklareret som et eksperiment«

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://politiken.dk/kultur/medier/art8409472/Her-er-robotten-Bridget.-Hun-skal-l%C3%A6se-tv-nyheder-op-for-bornholmerne?shareToken=qX5G4bAAjm6A


3. Anerkendelse i den offentlige debat på Facebook

Hvorfor er det vigtigt at vide? For noget tid siden lavede virksomheden Analyse og Tal en rapport, der viste hvor meget dårlig stemning der var på Facebookl. Nu har de fået deres algoritme til at kigge efter den gode stemning, der hvor vi anerkender hinanden, et emne eller en politiker.

De har analyseret sig frem til at hver fjerde kommentar på politikersiderne på Facebook er anerkendende. Det er de sårbare grupper, når de kigger på emner, som modtager den største andel af anerkendende kommentarer. Eksempelvis: Personer med handicap, socialt udsatte og personer med
psykiske lidelser. Samt er kongehuset helt i top.

Så, selvom Facebook kan virke som en skraldespand hvor folk kun skælder ud på hinanden, så er der faktisk en god tone og anerkendelse at hente.

Læs hele historien her 👇

Link til Rapport: https://strapi.ogtal.dk/uploads/262d1caa67bd42bc9bf767a308aa5c4c.pdf

Link: https://politiken.dk/indland/art8392968/Superalgoritme-finder-den-danske-politiker-der-spreder-bedst-stemning


Læs mere om data her 👇