Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 25

Top 3 Data Nyheder - Uge 25

Hey!

Så er der en sidste omgang Data Nyheder, inden jeg lukker ned for sommeren. Så god ferie til dig, når det bliver din tur. Vi ses på den anden side i august.

Det handler om:

  • Søger du en abort? Undgå digitale spor
  • Visualisering af luftangrebssirener i Ukraine
  • “At gøre digitalisering til et gode for vores fine demokrati”

God læselyst!


1. Søger du en abort? Sådan undgår du at efterlade et digitalt spor.

Hvorfor er det vigtigt at vide? En tragedie skete i denne uge. Kvinder fik igen slået fast, at de (åbenbart) ikke må bestemme over deres egen krop. Det er ikke gået nogens næse forbi, at USA har valgt et tilbageskridt ift. mulighederne for abort. Nu kan personlig data få en massiv rolle, hvis kvinder får en abort udenfor nuværende/kommende delstatslovgivning. De kan blive retsforfulgt, hvis politiet kan finde beviser på, heriblandt digitale fodspor, at kvinderne har prøvet at få en abort.

En Google-søgning efter en sundhedsklinik, onlinebestilling af abortpiller, lokationsping på en læges kontor og sms om overvejelse at afslutte en graviditet kan alle blive kilder til beviser.

Så hvis du kender nogle i USA, så videresend nedenstående links. De handler om hvordan du bedst, både sletter og ikke deler forskellig typer af data. Kan selvfølgelig også anvendes til general minimering af digitale fodspor.

Læs dem her (Eng) 👇

Link: https://www.washingtonpost.com/technology/2022/06/26/abortion-online-privacy/

Link: https://www.washingtonpost.com/technology/2022/05/04/abortion-digital-privacy/

Link: https://www.washingtonpost.com/technology/2022/06/24/delete-yourself-online/


2. Visualisering af luftangrebssirener i Ukraine

Hvorfor er det vigtigt at vide? Krigen fylder ikke nær så meget af vores nyhedsbillede, som tidligere. Det betyder dog ikke, at krigen er blevet mindre i omfang. Der er stadig daglige luftangrebssirener, på tværs af landet. Volodymyr Agafonkin har lavet en visualisering, der ud fra data fra mobilapps som Air Alert, viser time for time hvor der har været en sirene. Giver også mulighed for at vælge byer eller regioner.

Dyk ned i visualiseringen her (Eng) 👇

Link: https://observablehq.com/@mourner/sirens


3. “At gøre digitalisering til et gode for vores fine demokrati”

Hvorfor er det vigtigt at vide? Digitale teknologier fylder mere og mere i vores liv. Der bliver alle vegne talt om data, kunstig intelligens, robotter, virtual reality og meget mere. Det er let at føle sig hægtet af, for teknologitoget kører stærkt, og hvor skal man stige på? Her kan biblioteker spille en stor rolle. Som led i ADD projektet (Algoritmer, Data & Demokrati), der vil styrke den digitale udvikling gennem forskning, øget teknologiforståelse, digital dannelse og dialog, er Herning Bibliotekerne nu med på toget. De skal være med til, at vi som samfund for de fornødne redskaber til at begå os i en digital tidsalder. Som de skriver:

I dagens Danmark skal man have viden og særlige færdigheder for at kunne begå sig i og mestre den digitale verden, hvad enten det drejer sig om informationssøgning; at kunne gennemskue misinformation, forstå algoritmer, betjene sig af digitale selvbetjeningsløsninger, eller f.eks. aktivt kunne forholde sig til sig selv og andre på de sociale medier.

Jeg har selv lavet et kursus i Teknologi Forståelse, som er her til september hos AOF. Link herunder 👇

Link: https://algoritmer.org/herning-bibliotek/

Link: https://aof.dk/kurser/kreativ-fritid/kreativ-med-teknologi/aof-storkobenhavn-frb/1722205041/forsta-de-nye-teknologier-robotter-vr-og-blockchain/31487/


Bonus

Titel: Sociolog: It-konsulenter har svært ved at forstå privatlivsproblemer med børns data i Google-system

Link: https://radarmedia.dk/sociolog-it-konsulenters-forstaaelse-for-privatlivsproblemer-med-google-er-som-en-laegmand/

Titel: Microsoft limits access to facial recognition tool in AI ethics overhaul

Link: https://www.theguardian.com/technology/2022/jun/22/microsoft-limits-access-to-facial-recognition-tool-in-ai-ethics-overhaul

Læs mere om data her 👇