#FodboldDataFredag nr 3

Så er det tid til endnu en omgang #FodboldDataFredag.

Her i sommerpausen, sætter jeg fokus på en klub, og ser på hvordan deres sæson har gået. Denne gang vender jeg blikket på De Striwede, nemlig OB.

Jeg kigger på nedenstående datapunkter:

  • xG (forventet mål)
  • antal mål
  • xGA (forventet mål imod sig)
  • antal mål imod sig.
  • skud på mål %
  • PPDA

Skud på mål i % fortæller, hvordan offensiven har gjort det, og PPDA om det defensive. PPDA står for “Passes Per Defensive Action” og er en måling i fodbold, der angiver antallet af modstanderens pasninger i det defensive område per forsvarsmæssig handling. En lavere PPDA-værdi indikerer, at holdet er effektivt i at forhindre modstanderen i at foretage pasninger i deres defensive zone, hvilket viser et effektivt højt pres.

xG og xGA viser, statistik, hvordan holdet har omsat chancer til mål. Data giver aldrig det fulde billede, men giver et indblik.

Det er delt op i grundspillet og kvalifikationsspillet/mesterskabspillet. Lad os komme i gang med xG og mål for grundspillet!

OB og XG/Mål

Det blev desværre ikke til en Top 6 for OB. Med 7 vunde, 7 uafgjorte og 8 tabte kampe, giver ikke en Top 6 placering. OB havde en xG på 1,3, og konverterede 1,2 til mål i gns per kamp, mens mål i mod dem lå på 1,7. Gennemsnittet for Superligaen var en xG på 1,49 og i snit 1,36 mål.

OB fik en dårlig start, men fik rettet midt i grundspillet. FCK kampen står dog som stor sort sky, med hele 7 indkasserede mål.

I de mange uafgjorte kampe, scorede OB i gennemsnit 1 mål, men havde xG til 1,2. Dog var de måske heldige med at få uafgjort, da xGA var på 1,6 og mål indkasseret på 1,2.

Kigger vi på kvalifikationsspillet, tabte OB kun to kampe og havde et gennemsnit på xG på 2,1 og mål scoret på 2, samt mål i mod sig på 1,5. Klar forbedring. Dog havde modstanderne mulighed for et xGA på 1,9, hvilet også kan ses på grafen.

OB og skud %/PPDA

Hvis vi nu stiller skarpt det antal mål der kommer ind for rammen, så har OB i grundspillet en procent på 37,2 i gennemsnit. Til sammenligning har FCN den højeste på 42,4%. For Superligaen er den 39,9 %, samt en PPDA på 12,3.

Når vi ser på det defensive, så havde OB en PPDA på 12 i gennemsnit, mens modstandere tillod 10,1. OB tillod generelt flere afleveringer i deres område, da den graf (PPDA Modst.) ligger højere i over halvdelen af kampene.

Hvis vi ser på samme stats på kvalifikationsspillet, så stiger skud på mål i % fra 37,2 til 43,4. Samt en væsentlig lavere PPDA på 8, ift 12,3 i grundspillet. Så flere skud på mål, højere pres gav pote med flere mål i gennemsnit, i den sidste del af sæsonen.

Kredit:

Data er fra Wyscout. Data er inkl. straffespark.

Billede er fra: https://obstemmer.dk/mart-lieder-interview-om-situationen-i-odense-boldklub/

Læs mere om data her 👇