#FodboldDataFredag nr 4

Velkommen til endnu en spændende omgang af #FodboldDataFredag!

I denne sommerpause retter jeg fokus mod en klub og analyserer deres sæson forløb. Denne gang retter jeg søgelyset mod Ulvene, også kendt som FCM. Vi dykker ned i følgende vigtige datapunkter:

  • xG (forventede mål)
  • Antal mål
  • xGA (forventede mål imod holdet)
  • Antal mål imod holdet
  • Skud på mål i procent
  • PPDA (Passes Per Defensive Action)

Skud på mål i procent giver os indblik i holdets offensiv, mens PPDA måler holdets defensive indsats. PPDA står for “Passes Per Defensive Action” og er en fodboldmåling, der angiver antallet af modstanderens pasninger i det defensive område per forsvarsmæssig handling. En lavere PPDA-værdi indikerer, at holdet er effektivt til at forhindre modstanderen i at foretage pasninger i deres defensive zone, hvilket viser et effektivt højt pres. xG og xGA giver os statistisk indsigt i, hvordan holdet har udnyttet deres chancer til at score mål. Selvom data aldrig giver det fulde billede, giver det os et værdifuldt indblik.

Analyserne er opdelt i grundspillet og kvalifikationsspillet. Lad os dykke ned i xG og mål for grundspillet og komme i gang med analysen!

FCM og xG/Mål for sæsonen

Ligesom OB i sidste uge, blev det desværre ikke til en Top 6 for FCM heller. Med 6 vundne, 10 uafgjorte og 6 tabte kampe, kommer man ikke i Top 6. FCM havde en xG på 1,5, og konverterede 1,4 til mål i gns pr kamp, mens mål imod dem også lå på 1,4 i gennemsnit.

Gennemsnittet for alle hold i grundspillet var en xG på 1,49 og i snit 1,36 mål. 

Ulvene var ikke skarpe fra start. Bare 3 sejre i de første 10 kampe. I de 10 uafgjorte kampe, scorede FCM i gennemsnit 1,3 mål, med samme xG på 1,3. Til gengæld havde modstanderne bedre muligheder for at vinde de kampe, da xGA var på 1,6, dog med samme antal mål indkasseret på 1,3 som FCM’s mål i gennemsnit.

I kvalifikationsspillet, tabte FCM kun én kamp og havde et gennemsnit på xG på 1,9 og mål scoret på hele 2,3, samt mål imod sig på bare 1,1. En klar forbedring. Især de sidste 4 kampe viste Ulvene klassen, med et snit på 4 mål per kamp. God slutspurt!

Ulvene og deres skud på mål i % og PPDA

Som med antal mål og xG, viste Ulvene ikke tænder i grundspillet på antal skud der kom indenfor rammen. FCM havde i grundspillet en procent på 37,9 % i gennemsnit. Til sammenligning har FCN den højeste på 42,4 %. For Superligaen er gennemsnittet 39,9 %. Interessant at kampen mod Silkeborg, havde Silkeborg 100 % skud indenfor rammen. 

Kigger vi mod det defensive, så havde FCM en PPDA på 11,5 i gennemsnit, mens modstandere tillod det samme.Gennemsnittet for alle hold var en PPDA på 12,3. Dog springer kampen i Brøndby i øjnene (runde 7), hvor FCM tillod mange afleveringer i deres zone, men alligevel resulterede i en sejr til FCM. 

Hvis vi ser på samme stats i kvalifikationsspillet, stiger skud på mål i % fra 37,9 til 47. Dog var PPDA nogenlunde den samme i gennemsnit som i grundspillet. Men ser vi på grafen nedenstående (mørkerøde), kan vi se at FCM pressede højt i de første kampe, hvor der var mere “frit spil” i deres zone, i de sidste og afgørende kampe. FCM havde i 6 ud af 10 kampe en højere PPDA, end modstanderen. Dvs. den mørkerøde linje ligger højere end den lyserøde.  

Kredit:

Data er fra Wyscout. Data er inkl. straffespark.

Læs mere om data her 👇