#FodboldDataFredag nr 12

#FodboldDataFredag er tilbage fra “de døde”. Eller, nu har jeg lidt tid i presset periode.

Baggrunden for denne analyse er, at jeg kom til at skrive, i en hurtig analyse på Twitter, at OB´s tilskuer gennemsnit også afspejlede krisen der kradser pt. Det var vist en tabloid tilgang, så jeg skylder vist en rigtig analyse. Så, jeg vender endnu engang blikket mod De Striwede fra Ådalen.

Jeg udvider analysen, så vi kommer godt rundt om lidt forskelligt, som jeg håber du finder interessant. Find forklaringer på data paramter til sidst i indlægget. Vi starter med tilskuer gennemsnit.

OB´s tilskuer gennemsnit

Lad os komme i gang. Vi ser på tilskuer gennemsnit, på den udnyttet kapacitet % af Nature Energy Park. Nedenfor kan man se, ligesom med mange andre SL klubber, en fin fremgang efter corona nedlukningerne.

Før, var forårssæsonen 18/19 den klart bedste, hvor OB lå kæmpede med i Mesterskabsspilet. Endte som som nr. 5. Så der er stadig god opbakning, selvom de ikke præstere på banen i dette efterår.

OB og XG & Mål

OB har scoret 20 mål og 24 imod pt. Ud af 16 kampe, har de i 7 af kampene scoret flere mål, end hvad xG var til. I snit er det 1,3 mål per kamp, hvor xG er 1,1 i gennemsnit.

Hvis vi kigger på modstanderne, har de scoret 1,5 i snit, med havde chancer til mere, da xG A lå på 1,7.

Kampen mod Hvidovre er klart highlight for efterårssæsonen, med fem mål scoret.

I de tabte kampe (8 ud af 16), visualiseret nedenfor, scorede OB i gennemsnit 0,8 mål, men havde xG til 0,7. Dog var xG A på 1,6 og mål indkasseret på 2,1 i snit. Så modstanderne var mere effektive, i hvert fald ift. xG A.

OB og skud % & PPDA

Hvis vi nu stiller skarpt det antal skud der kommer ind for rammen, så har OB en procent på 37 i gennemsnit. Til sammenligning har BIF den højeste med 43%.

Når vi ser på det defensive, så havde OB en PPDA på 13 i gennemsnit, mens modstandere tillod 12. OB tillod derved generelt flere afleveringer i deres område, især i kampen mod FCN i runde 11, hvor den rammer 34. Som OB dog vandt 0-1.

OB og præcise afl/indlæg

At analysere præcise afleveringer i fodbold er afgørende, da det ikke kun afspejler holdets evne til at bevare boldbesiddelse, men det indikerer også præcisionen og effektiviteten af deres opbygningsspil. Vellykkede afleveringer og indlæg kan være nøglen til at skabe målchancer og opretholde kontrol over spillet.

OB har en afleverings % på 84 i snit på præcise afleveringer, mens modstanderne havde en bedre i 8 af kampene. Bedste kamp var mod Silkeborg i runde 13, mens den knap så gode var mod Midtjylland i runde 9.

Hvis vi kigger på præcise indlæg, som svinger det rigtig meget. Fra næsten ingen til +60%.

Hvis vi kigger på de samme metrikker, men i de tabte kampe, så er snit de samme. Men her ses det, at modstanderne, i de fleste kampe er mere effektive og præcise med deres indlæg.

OB og defensive/offensive dueller

Til slut kigger vi på hvordan OB har gjort det i deres defensive og offensive dueller. Interessant at kigge ind i, idet det giver indsigt i forsvarets evne til at vinde bolden tilbage og angrebets evne til at overvinde modstanderen.

I 9 ud af 16 kampe, har OB haft en højere % på vundne def. dueller. Med et gennemsnit på 66% set over alle kampe. SL hold med højst defensive dueller vundet %, er AGF med 67%, til sammenligning. Så godt klaret på den front.

Hvis vi ser mod offensive dueller vundet i %, så er snit på 37%. Hvor OB i 10 af kampene har haft en højre % end deres modstander.

Kigger vi mod de tabte kampe, så går procenter lidt ned. Forståeligt. Men OB har ellers haft bedre defensiv % i 5 ud af de 8 kampe. Det samme med offensiv %, i næsten de samme kampe som hvor de også lå højst med højeste defensiv %.

OB har ikke haft det nemt, både indenfor og udenfor banen på det seneste. Men hvis de kan omsætte deres skud til at ramme indenfor målrammen, samt bedre præcision af indlæg, så ser foråret lidt lysere ud.

Kredit:

Data er fra Wyscout. Data er inkl. straffespark. Samt www.superstats.dk.

Data Forklaringer:

 • Forventede mål (xG): Et mål sandsynlighedsestimat for hvert skud baseret på forskellige faktorer som afstand til målet, vinkel, forsvarsspillere osv. Det bruges til at vurdere kvaliteten af et hold eller en spillers målchancer.
 • Antal faktiske mål: Det faktiske antal mål, som et hold eller en spiller har scoret i en given periode eller sæson.
 • Forventede mål imod holdet (xGA): Et mål sandsynlighedsestimat for hvert skud, som modstanderholdet har imod det pågældende hold. Det bruges til at vurdere det forventede antal mål, som holdet kan tillade imod sig.
 • Antal faktiske mål imod holdet: Det faktiske antal mål, som modstanderholdet har scoret imod det pågældende hold i en given periode eller sæson.
 • Skud på mål i procent: Procentdelen af skud, der er rettet mod målet og resulterer i en redning af målmanden eller et mål. Det bruges til at evaluere præcisionen og effektiviteten af et holds eller en spillers skudfærdigheder.
 • PPDA (Passes Per Defensive Action): Antallet af modstanderens pasninger, der tillades af et hold, før de iværksætter en defensiv handling som tackling, interception eller blokering. Det bruges til at vurdere et holds intensitet og aggressivitet i forsvaret.
 • Præcise/vellykket afl: En aflevering anses for vellykket, hvis den næste berøring af bolden er af en medspiller.
 • Præcise/vellykket indlæg: Et indlæg anses for vellykket, hvis den næste berøring af bolden er af en medspiller.
 • Defensiv duel: En vundet defensiv duel opstår, når forsvarsspilleren stopper angrebsspilleren uden at begå en forseelse, f.eks. ved at erobre bolden, sparke den ud eller tvinge angriberen til at gå tilbage.
 • Offensiv duel: Når den angribende spiller bruger deres evner og færdigheder i et forsøg på at passere en modstander
 • Find uddybninger her: https://dataglossary.wyscout.com/

Billede er fra: https://obstemmer.dk/mart-lieder-interview-om-situationen-i-odense-boldklub/

Læs mere om data her 👇