#FodboldDataFredag nr. 8

Så kom FC København i Champions League og FC Nordsjælland i Conference League. Godt for dansk fodbold. Glæder mig til at se på dataen, når kampene kommer i gang.

Men til denne #FodboldDataFredag, kigger vi på forskellige parametre på spillerne fra indeværende sæson.

Find forklaringer på datapunkter til sidst i dette indlæg. Ligesom med sidste indlæg, så kigger jeg på enkelte spillere og bl.a. også deres målkonvertering. Læs sidste indlæg ved at trykke på fodbolden ⚽

I dette indlæg bruger jeg to datapunkter, holdt op i mod hinanden, for at finde de spillere der har gang i en mindre god/god sæson, indtil videre. Dette er ikke for at hænge dem ud, eller sige at de ikke har præsteret generelt. Dette er bare på nogle parametre hvor at de på andre kan have overpræsteret.

Det første jeg kigger på er, på den vandrette akse, succesfulde defensive aktioner pr. 90 min, holdt op i mod antal frispark begået pr. 90 min. Her vil man gerne have spillere der ligger til højre på den vandrette akse, og lavt på den horisontalle akse. Her har Oscar Schwartau fra BIF, gjort det godt indtil videre, med 15 succesfulde defensive aktioner pr. 90 min, men kun begået 1,2 frispark begået pr. 90 min. Det samme er Dorgeles (FCN) og Slotsager (OB). Det modsatte kan vi sige om Tyler Burey (OB) og Renato Junior (VFF) som ligger i øverste til venstre. Dvs. mange frispark og færre succesfulde defensive aktioner.

Vellykkede afleveringer

Nu tager vi fat på, hvilke spillere har mange afleveringer (vandret akse) og hvor mange % af dem er vellykket (horisontal akse).

Der er FCN godt repræsenteret, med spillere med mange vellykkede afleveringer. De ligger øverst til højre på visualiseringen. Der har vi Nagalo, Kian Hansen, Dorgeles og Tverskov. FCK har Boilesen og Vavro i samme område.

Dem hvor det ikke går så godt, er dem der ligger lavt på den horisontale og langt ude til højre på den vandrette akse. Så spillere som Olsen (RFC) og Fredslund (HIF), skal blive bedre til at ramme deres holdkammerater.

Afleveringer til sidste tredjedel

Så kigger vi på spillere der har flest afleveringer til den sidste tredjedel af banen (horisontal akse). Igen med antal afleveringer pr. 90 min ud af den vandrette.

Her stikker Boilesen (FCK) ud med mange afleveringer, samt mange afleveringer til sidste tredjedel. Det samme kan man sige om Vavro (FCK) og Sørensen (FCK). Igen har FCN også spillere i det samme område.

Målkonvertering

Som i sidste indlæg, så har Vallys (BIF) æren af at score klart flere mål end hvad chancerne var til. Når vi kigger på vandret akse som mål scoret, og horisontal er xG.

Hvorimod, den nye Lazio spiller, Isaksen, ikke fik konverteret sine chancer til mål (øverst til venstre). Det samme kan vi sige om Said (VFF) og Adamsen (SIF).

Målkonvertering pr. 90 min

Hvis vi ændre akserne til pr. 90 min. så ændrer det en del på hvem der så har præsteret. Her har Lind (SIF) gjort det rigtig godt, med 1,6 mål og kun xG til 0,8 pr. 90 min. Det samme med Deedson (OB) og Cho (FCM).

Tak for at læse med, håber at det var interessant at læse med.

Kredit:

Data er fra Wyscout. Data er inkl. straffespark.

Data Forklaringer:

  • Frispark/Straffe begået pr. 90 min: Frispark/Straffe normaliseret pr. 90 minutter
  • Forventede mål (xG): Et mål sandsynlighedsestimat for hvert skud baseret på forskellige faktorer som afstand til målet, vinkel, forsvarsspillere osv. Det bruges til at vurdere kvaliteten af et hold eller en spillers målchancer.
  • Målkonvertering (%): Procentdel af skud resulterede i et mål.
  • Aflevering til sidste tredjedel: Enhver aflevering, der kommer uden for den sidste tredjedel og den næste boldberøring, sker inden for den sidste tredjedel.
  • Vellykkede afleveringer: Procentdel af vellykkede afleveringer, ud fra antallet af forsøgte aflevering til holdkammerat.
  • Succesfuld defensiv action: En succesfuld defensiv duel, interception eller en glidende tackling lavet af spilleren.

Læs mere om data her 👇