#FodboldDataFredag nr. 9

Efter en, efter min mening, halv skidt/kedelig landskamp mod San Marino, er det tid til en fredagsanalyse på et Superliga hold. Her kigger jeg på AGF.

3 vunde og uafgjorte, og én tabt indtil videre i sæsonen. Men hvordan har spillerne præsteret, når man holder to datapunkter, op i mod hinanden?

Husk, at forklaringer på datapunkter, er til sidst i dette indlæg. Lad os komme i gang. Først det defensive.

Den vandrette akse viser, succesfulde defensive aktioner pr. 90 min, holdt op i mod antal frispark begået pr. 90 min. Her vil man gerne have spillere der ligger til højre på den vandrette akse, og lavt på den horisontalle akse. Her har Tingager, gjort det godt indtil videre, med 9,5 succesfulde defensive aktioner pr. 90 min, men kun begået 0,3 frispark begået pr. 90 min. Det samme med midtbane krumtappen Poulsen.

Det modsatte kan vi sige om Akoto som ligger i øverste del. Dvs. mange frispark og færre succesfulde defensive aktioner.

Vellykkede afleveringer

Nu tager vi fat på, hvilke spillere har mange afleveringer (vandret akse) og hvor mange % af dem er vellykket (horisontal akse).

Der er Tingager igen i den positive ende, sammen med Mølgaard med cirka 56 afleveringer pr. 90 min og en vellykket % på 91.

Generelt et højt bundniveau for AGF ift vellykket %, hvor Serra “kun” rammer 73 %. Men man sige at det er et stabilt niveau, især med mange forsvarsspillere med fine % og mange aflveringer pr. 90 min.

Afleveringer til sidste tredjedel

Så kigger vi på spillere der har flest afleveringer til den sidste tredjedel af banen (horisontal akse). Igen med antal afleveringer pr. 90 min ud af den vandrette.

Her stikker Poulsen ud med mange afleveringer, samt mange afleveringer til sidste tredjedel. Det samme kan man sige om Tingager og Mølgaard. Hvor Bejmo og Links ikke spiller nær så mange bolde, til sidste tredjedel.

Målkonvertering pr. 90 min

Så kigger vi på det offensive, hvor AGF indtil videre har scoret 9 mål i Superligaen. Med mål pr. 90 min (vandret) og xG pr. 90 min (horisontalt) er det klart angriberne Mortensen og Bech der putter flest kasser ind pr. 90 min.

De har begge to scoret flere mål, end hvad deres xG har været til. Her ligger Anderson med en højere xG, end målkonvertering.

Data viser at Tingager og Poulsen er to centrale spillere, på ovenstående parametre. Især Tingager, så både leverer passing frem af banen, og rene tacklinger.

Tak for at læse med, håber at det var interessant at læse med.

Kredit:

Data er fra Wyscout. Data er inkl. straffespark.

Data Forklaringer:

  • Frispark/Straffe begået pr. 90 min: Frispark/Straffe normaliseret pr. 90 minutter
  • Forventede mål (xG): Et mål sandsynlighedsestimat for hvert skud baseret på forskellige faktorer som afstand til målet, vinkel, forsvarsspillere osv. Det bruges til at vurdere kvaliteten af et hold eller en spillers målchancer.
  • Målkonvertering (%): Procentdel af skud resulterede i et mål.
  • Aflevering til sidste tredjedel: Enhver aflevering, der kommer uden for den sidste tredjedel og den næste boldberøring, sker inden for den sidste tredjedel.
  • Vellykkede afleveringer: Procentdel af vellykkede afleveringer, ud fra antallet af forsøgte aflevering til holdkammerat.
  • Succesfuld defensiv action: En succesfuld defensiv duel, interception eller en glidende tackling lavet af spilleren.

Læs mere om data her 👇