Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 22

Top 3 Data Nyheder — Uge 22

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring din data. Det handler det om eksklusion af udsatte ældre, flere penge til Datatilsynet og Robert, hans mor og tandpasta(??)

God læselyst!


1. Forskning: Det digitale samfund ekskluderer udsatte ældre

Hvorfor er det vigtigt at vide? Lektor ved IT-Universitetet Morten Hjelholt er ved at afslutte et toårigt forskningsprojekt. Det omhandler om udsatte ældres udfordringer i det digitale samfund. Med en ikke så opløftende konklusion. Med den stigende digitalisering er vi nu alle ansvarlige for opgaver, der tidligere lå hos kommunale og offentlige institutioner. Så problemet er, at ikke alle grupper i vores samfund har samme forudsætninger for at bære det ansvar.

Man har fra statens side besluttet, at man kun er en god digital borger, hvis man kan logge på via NemID og svare gennem digital post. Man kan således betjene sig selv og spare staten for penge.

Læs og se en video fra en kommende bog 👇

Link: https://www.itu.dk/om-itu/presse/nyheder/2021/det-digitale-samfund-ekskluderer-udsatte-aeldre


2. IDA om GDPR: Paradoksalt at bevilling­erne til Datatilsynet ikke vokser betragteligt

Hvorfor er det vigtigt at vide? Vi er rigtig mange der er glade for at GDPR har været indført siden Maj 2018. Den Europæiske lovning, har bl.a. forsaget at vi er meget mere opmærksomme på hvordan vores personlige data bliver håndteret. Samt at virksomheder skal stå skoleret, og i nogle tilfælde, betale store bøder når de overtræder lovgivningen.

Med øget fokus burde der også følge flere midler med, til dem som håndtere lovgivningen og lovbrud. Datatilsynet.

To ud af tre danskere udtrykker, at de er glade for GDPR, og mange har desuden sat sig ind i, hvilke rettigheder de har fået med den nye forordning.

Læs hele debat indlægget her 👇

Link: https://www.altinget.dk/digital/artikel/ida-om-gdpr-paradoksalt-at-bevillingerne-til-datatilsynet-ikke-vokser-betragteligt


3. Et Twitter indlæg af Robert G. Reeve – Tandpasta

Hvorfor er det vigtigt at vide? Den her handler om Robert, hans mor og tandpasta. Dette er ikke en klassisk nyhed, men jeg syntes at den er vigtig at fortælle. Robert har besøgt hans mor i en uges tid. Da han kommer hjem, får han reklamer for hans mors tandpasta. De har ikke talt om tandpasta eller Googlet det.

Dine apps indsamler masser af data fra din telefon. Dit unikke enheds-id. Din placering. Din demografi. Det kan dataaggregatorer virksomheder betale for at hente, så de derefter kan sælge en samlet pakke (af din data) videre til andre virksomheder. Ved at have slået GPS lokation til, kan dine apps se hvor du er, og hvem du er sammen med. Virksomhederne ved at moren køber en bestemt tandpasta, så sønnen Robert får reklamerne. Derved kan det være at de snakker om den tandpasta, som måske får Robert til at købe den. Så længe de taler om den tandpasta.

Læs hele historien her, og hvad vi kan gøre for at stoppe det (forhåbentlig) 👇

Link: https://unrollthread.com/t/1397032784703655938/


PS: Du skal ikke snydes for en “rigtig nyhed”. Hvis du har tid og lyst, så læs dette long-read fra Wired.

The NSA had built a live, ever-updating social graph of the US.

Our phone records were not in cold storage. They did not sit untouched. They were arranged in a one-hop contact chain of each to all. All kinds of secrets—social, medical, political, professional—were precomputed, 24/7.

Link: https://www.wired.com/story/inside-the-nsas-secret-tool-for-mapping-your-social-network/

Læs mere om data her 👇