Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 40

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • lokation, lokation, lokation
  • Instagram til børn 👎
  • Cyberlandsholdet

God læselyst!


1. Johnnys speedometer-app sladrede om hans færden

Hvorfor er det vigtigt at vide? Kan du huske Otto. Ham, der nemt kunne findes via GPS data fra en “gratis” app? Nu har vi så Johnny. IT Supporter fra TV2, der har en speedometer app på sin telefon (hvorfor ved jeg ikke, tænker at bilens fungerer meget godt?). Han kan også spores nemt, som firmaet Kaas & Mulvad gør for TV2, med datasættet fra datakøbmanden Huq Industries. Så, første skridt er at slå GPS/lokation fra på din telefon, og lad meget få apps have adgang til GPS/lokation.

Datasættet, som Kaas & Mulvad købte og undersøgte for TV 2, indeholdt oplysninger om mere end 60.000 danskere indsamlet af 576 forskellige mobilapps. Hovedsageligt til android-telefoner.

Hvis du vil læse en grundig undersøgelse, så læs denne af The Markup: There’s a Multibillion-Dollar Market for Your Phone’s Location Data.

Se hvilke apps der videresælger din data 👇

Link: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-09-21-johnnys-speedometer-app-sladrede-om-hans-faerden


2. Instagram udskyder ny platform for børn efter kritik

Hvorfor er det vigtigt at vide? Fordi en intern undersøgelse fra Facebook selv, viser at deres nuværende brugere kan få det væsentligt dårligere med sig selv, fordi de er på Instagram/Facebook. Derfor, og mange andre grunde, såsom altomsiggribende dataindsamling, skal børn under 13 år ikke være på Instagram. Det er min mening.

Blandt teenagere, der i forvejen har selvmordstanker, siger seks procent af amerikanske brugere – og 13 procent af britiske brugere – at de tanker kan spores tilbage til deres brug af Instagram

Facebook’s brugere bliver ældre, og Facebook er ikke det nye smarte mere. Derfor, hvis Facebook kan få nye brugere ind så tidligt som muligt, så bliver de en del af unges hverdag. Man taler om “Opmærksomhedsøkonomi”. “Opmærksomhed er en ressource – en person har kun så meget af det.” Så hvis de unge er på din platform, er de ikke andre steder. Det er der penge i.

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://nyheder.tv2.dk/tech/2021-09-27-instagram-udskyder-ny-platform-for-boern-efter-kritik


3. 21-årige Oliver skal hacke Danmark til tops ved EM i cybersikkerhed

Hvorfor er det vigtigt at vide? Nu til ugens “gode” nyhed, der skal få unge til at interessere sig for cybersikkerhed. For der er hårdt brug for dem. Der hackes og stjæles data på livet løs i disse tider. Danmark har et Cybersikkeheds landshold, der blev startet af Forsvarets Efterretningstjeneste.

De her drenge og piger er de gode hackere. Dem som enten sørger for at hackere med onde hensigter stoppes, eller kan hacke virksomheder så de kan lappe hullerne. De blev nr. 5 til EM, sejt gået.

Læs hele historien her 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/21-aarige-oliver-skal-hacke-danmark-til-tops-ved-em-i-cybersikkerhed


Læs mere om data her 👇