Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 35

Top 3 Data Nyheder - Uge 35

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • vedhæftet fil havde 8000 cpr-nunmre
  • kan teknologi fremme tillid, sikkerhed og retfærdighed?
  • Lej dit ansigt og stemme til virksomheder

God læselyst!


1. 8000 cpr-numre lækket fra Styrelsen for Patientsikkerhed

Hvorfor er det vigtigt at vide? Mange gange er læk af personlig data på grund af menneskelige fejl. Enten, som i dette tilfælde, at en kommer til at vedhæfte en fil som indeholder cpr-numre eller fordi vi er for mange der er for dårlige til at sikre os mod hackere. Vi genbruger passwords, fordi det er nemt. Men det gør det bare også nemt at stjæle din data.

Så dette er en opfordring til lade være med at genbruge samme email/password andre steder, husk at have unikke passwords. Samt, hvor du kan, have to-faktor autentificering.

Så ligesom du husker at låse huset, så husk at låse din data så godt som muligt.

Læs mere her 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/8000-cpr-numre-laekket-styrelsen-patientsikkerhed-1093158


2. Professor om algoritmer: Målet med teknologi er også at fremme tillid, sikkerhed og retfærdighed

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det er ikke nogen hemmelighed, at når virksomheder, staten eller kommuner anvender algoritmer (En algoritme er en opskrift eller brugsanvisning til en computer om hvordan den skal løse en opgave.), så bygger de på data med bias, ubevidste præferencer. Det gør at vi gen-skaber en verden, hvor computeren lærer de menneskelige fordomme. Eksempelvis at sorte får længere fængselsstraffe end hvide i USA, på grund af historisk race diskrimination.

Men så er det godt at der er afsat 100 mil. til projektet ‘Algoritmer, data og demokrati’ (ADD). Sammen med mange forskere er hun en del af et nyt, bredt konsortium, der skal undersøge: “hvordan data og algoritmer kan bruges til at støtte samfundet og styrke demokratiske processer“.

»Målet med teknologi er at støtte folks velbefindende, individuelt men også som et samfund, fremme tillid, sikkerhed, retfærdighed og gennemsigtighed,«

Det bliver spændende at se deres fremtidige arbejde, om hvordan vi løser de problemstillinger som artiklen beskriver.

Læs hele historien i artiklen 👇 Eller se nr. 2 link, hvor en sort amerikansk forsker oplever bias på egen krop, som beskrives i en dokumentar fra Netflix.

Link: https://www.version2.dk/artikel/professor-algoritmer-maalet-med-teknologi-ogsaa-at-fremme-tillid-sikkerhed-retfaerdighed

Link: https://www.netflix.com/dk/title/81328723


3. Folk sælger deres ansigter for at blive deepfake marketingkloner

Hvorfor er det vigtigt at vide? Hvad ville du sige til, at du kunne sælge biler, arbejde i detailhandlen, afholder jobsamtaler og onboarding-sessioner for nye medarbejdere i forskellige virksomheder? Det kan du selvfølgelig ikke, men din stemme og ansigt kan. Flere nye virksomheder bygger “mennesker” ud fra forskellige ansigter og stemmer. En såkaldt avatar. Du kan sælge rettighederne til dit ansigt/stemme til virksomheder som bygger digitale “mennesker” (avatar). Så kan andre virksomheder sammensætte, ud fra deres katalog af ansigter/stemmer, lige præcis det “menneske” som de gerne vil have skal promovere en creme, sælge en bil eller afholde jobsamtaler.

Du bliver selvfølgelig betalt for hver gang dit ansigt/stemme bliver brugt. Det er at tage kontrol over brugen af din biometriske data. Dog, kan du ikke vide hvad “du” kommer til at reklamere for, da virksomheden bestemmer hvad “du” bliver brugt til.

Få hele historien her 👇

Link: https://www.technologyreview.com/2021/08/27/1033879/people-hiring-faces-work-deepfake-ai-marketing-clones/


Læs mere om data her 👇