Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 31

Hejsa! Så er sommerferien forbi hos mig, og der er stille og roligt også kommet gang i data nyhederne. Du får næste omgang på onsdag.

I dag handler det om:

  • Bærbare computere spionerer på børn
  • Nyhavn lavet af bacon(?)
  • Meta sagsøges sammen med amerikanske hospitaler for at sende sundhedsdata

God læselyst!


1. Børn er tilbage i klasseværelserne, og bærbare computere spionerer stadig på dem

Hvorfor er det vigtigt at vide? Grundet corona fik mange amerikanske elever installeret programmer (eks. GoGuardian), der kiggede med for at sikre at de blev på de hjemmesider som læren havde sagt de skulle. Hvis de gik klikkede over på noget andet, så vil læren få det af vide.

Den monitorering kan bruges til at andre ting, som lovens lange arm kunne være interesseret i, såsom at profilere mulige nye gerningsmænd af skoleskyderier. Eller nu med strenge abort rettigheder, holde øje dem som søger på information omkring abort.

Læs mere her 👇

Link: https://www.wired.com/story/student-monitoring-software-privacy-in-schools/


2. Nyhavn lavet af bacon og en svane, der cykler gennem København

Hvorfor er det vigtigt at vide? Hvem vil ikke have et billede af Nyhavn i bacon? Nok ikke, men fordi computere og teknologien indenfor “kunstig intelligens”, så kan det lade sig gøre. Hvis man støvsuger internettet for billeder, og derefter gemmer dem, så er det nu muligt ved hjælp af nogle få ord, at skabe et nyt billede af alt. Eller næsten alt, men kun din fantasi sætter grænser. Det har selvfølgelig nogle konsekvenser ift. fake news, nu hvor man kan skabe virkelighedstro billeder af situationer som ikke er sket.

Prøv det selv her: https://www.craiyon.com/

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/nyhavn-lavet-af-bacon-og-en-svane-der-cykler-gennem-koebenhavn-kunstig


3. Meta sagsøges sammen med amerikanske hospitaler for at sende sundhedsdata til Facebook

Hvorfor er det vigtigt at vide? Kort fortalt, så handler det om et værktøj, Meta Pixel, som kan installeres på hjemmesider for at analysere på Facebook- og Instagram-annoncer. Nu viser det sig så, at det værktøj også er installeret på 33 ud af de 100 største amerikanske hospitalers hjemmesider. Hvor på syv hospitaler, var det installeret på patientportaler, hvor patienter har logget ind med brugernavn og password.

“Undersøgelsen viste også, at værktøjet sendte oplysninger om patienters helbredsforhold, lægeaftaler og medicinallergier til Facebook.”

Det er så grotesk, at det kan lade sig gøre.

Læs hele historien her 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/meta-sagsoeges-sammen-med-amerikanske-hospitaler-sende-sundhedsdata-til-facebook


Bonus:

Titel: Professor: Kommuner kan løse Chromebook-problemer med gratis styresystem

Link: https://www.folkeskolen.dk/chromebook-helsingor-kommune-it/professor-kommuner-kan-lose-chromebook-problemer-med-gratis-styresystem/4667392

Læs mere om data her 👇