Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 46

Top 3 Data Nyheder - Uge 46

Hey! Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • Dårlig kommunal datasikkerhed
  • En algoritme fri oplevelse?
  • Algoritme gav unødvendige operationer

God læselyst!


1. Partier vil have strammet op i kommunerne: ‘Datasikkerheden flyder helt vildt’

Hvorfor er det vigtigt at vide? For kort tid tilbage, skrev jeg omkring min kommune, Høje Taastrup, der havde været udsat for et hacker-angreb. Her insisterede jeg på, at du så mod partier til KV der har en plan til, at styrke deres IT-systemer mod cyberangreb.

For en rundspørge lavet af DR, fortæller tre ud af fire it-chefer i 71 kommuner, at de oplever stadig flere forsøg på cyberangreb. De kan måske starte med at byråd og borgmestre ikke bruger byrådsmail til alle mulige andre ting: “Lækkene af de private adgangskoder er sket, efter borgmestrene og byrådsmedlemmerne har brugt deres byrådsmail til at logge ind på sociale medier, fitness-apps og andre private onlinetjenester.”

Læs mere her 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/politik/kommunalvalg/partier-vil-have-strammet-op-i-kommunerne-datasikkerheden-flyder-helt


2. Eksklusivt: Nyt topartisk lovforslag tager sigte på algoritmer

Hvorfor er det vigtigt at vide? I USA er der måske en ny lov på vej, som skal give brugere mulighed for at fravælge “en individuel oplevelse”. Techgiganter og andre onlinetjenester bruger algoritmer, ud fra den personlige data de kan suge fra dig, til at målrette indholdet specifikt til dig.

Som Techliv skriver om udkastet til den nye lov: “Ideen er ikke at forbyde techfirmaerne at anvende algoritmer, men at lade brugerne selv vælge om de vil have en “ren” udgave, eller om de vil lade tjenesterne bruge algoritmer og personlige data til at tilbyde en individuel oplevelse.”

Vil du hellere have en “ren oplevelse”?

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.axios.com/algorithm-bill-house-bipartisan-5293581e-430f-4ea1-8477-bd9adb63519c.html


3. Algoritme-koks i Sundhedsplatformen: 500 hjertepatienter kan være opereret unødvendigt

Hvorfor er det vigtigt at vide? Skal vi stole mennesket eller maskinen? Vi har en tendens til at tro, at med data, så er vi 100% sikre. Computeren tager ikke fejl. Men det kan den, og det gør den. Den er trods alt bygget af mennesker. Så det kommer som ingen overraskelse for mig, at en algoritme, giver en forkert score. Specifikt er det fejl i beregningen af hjertepatienters risikoscore.

»Fejlen indebærer, at algoritmen har beregnet en forkert risikoscore (euroscore), hvilket potentielt indebærer en risiko for at patienter er blevet opereret unødigt,« 

Der er både brug for mennesket og maskinen. Så de sammen kan finde og rette hinandens fejl og mangler.

Læs hele historien her 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/algoritme-koks-sundhedsplatformen-500-hjertepatienter-kan-vaere-opereret-unoedvendigt


Læs mere om data her 👇