Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 49

Top 3 Data Nyheder - Uge 49

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • SMS sletning i EU toppen
  • Selvkørende biler med etik i førersædet?
  • Ikke nok at dække dit webkamera

God læselyst!


1. EU-kommissionsformand har flere sager om mistænkelig SMS-sletning

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det er ikke kun i Danmark at højtstående embedsmænd/kvinder har gang i den store SMS-sletning. Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er pt i centrum for en sag om slettede sms’er. Sagen er alvorlig. Ursula von der Leyen lægger stor vægt på det hun kalder for “personligt diplomati”. Så da der skulle handles vaccine aftaler hjem, kunne det være sket over SMS, samt andre kommunikationsformer.

Men da New York Times journalist Alexander Fanta forsøger at få udleveret kommunikationen mellem Ursula Von Der Leyen og Albert Bourla, Direktør for Pfizer, afviser Kommissionen denne forespørgsel.

Læs hele historien her 👇

Link: https://radarmedia.dk/kommissionsformand-fanget-i-at-slette-smser-igen/


2. Det selvkørende problem: hvordan vil fremtidige AI-systemer træffe det mest etiske valg?

Hvorfor er det vigtigt at vide? Etik bliver et af de vigtigste parametre, når vi på et tidspunkt får selvkørende biler. Fordi en bils computer skal i træffe beslutninger ud fra en begrænset mængde information, som dens sensorer har indsamlet. Men hvad når det går galt? Hvad hvis bremserne går i stykker lige op til et rødt lys. Hvor computeren i bilen skal beslutte, om den vil fortsætte ligeud og påkøre en fodgænger eller dreje af og sætte førerens liv i fare?

Det er dilemmaer som vil ske. Selvkørende biler vil som udgangspunkt gøre bilkørsel sikrere. Men ulykker vil ske. Især i den nære fremtid, når de skal dele vejene med gængse bilister, men en fejlbarlig menneskelig computer.

Læs hele dilemmaet i artiklen her (Eng) 👇

Link: https://theconversation.com/the-self-driving-trolley-problem-how-will-future-ai-systems-make-the-most-ethical-choices-for-all-of-us-170961

Link (Kræver login): https://pro.ing.dk/datatech/holdning/hvordan-vil-fremtidens-ai-traeffe-etiske-valg-i-selvkoerende-biler


3. Du er ikke paranoid når du dækker dit webcam. Men de kameraer, du ikke kan dække, er mere skræmmende.

Hvorfor er det vigtigt at vide? Med alle de smarte ting vi erhverver os, så vil det også give mulighed for mere overvågning af vores gøren og laden. De kameraer vi ikke kan dække til, eller er sværere at dække, vil være et par briller som kan filme eller tage billeder. Et “smart ur” som kan det samme.

For med vores computer kan vi dække kameraet til, når det ikke bruges. Vi kan tage et valg. Men lige nu er det virksomhederne der træffer den slags privatlivsbeslutninger, ikke os som forbruger. Det uddyber Kavya Pearlman, Direktør og medstifter af XR Safety Initiative herunder.

For Pearlman er ægte privatliv et spørgsmål om kontekst, kontrol og valg: I hvilken sammenhæng er jeg villig til at blive optaget? Hvilken kontrol får jeg over de data, der registreres? Og fik jeg et valg om at fravælge?

Læs hele historien her 👇

Link: https://www.washingtonpost.com/technology/2021/11/30/webcam-cover-privacy/


BONUS: En anderledes trafikprop i Estland 🤖

Link: https://www.reddit.com/r/europe/comments/r752a1/first_robot_traffic_jam_recorded_in_estonia/

Læs mere om data her 👇