Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 13

Top 3 Data Nyheder - Uge 13

Hejsa!

Så er der (næsten) dugfriske data nyheder. Jeg har en artikel med, som ramte mig. Vi har Verisure som alarmsystem herhjemme, og de har været lemfældige med deling af billeder af deres kunder. Et sikkerheds-firma. Flot. Læs den og to andre nyheder i denne uge.

Det handler om:

  • Verisure medarbejdere delte billeder af kunder
  • Yandex, Ruslands svar på Google, høster data via skjult kode
  • Forskere har brug for data.

God læselyst!


1. Medie: Verisure kiggede på billeder af nøgne kunder i deres hjem

Hvorfor er det vigtigt at vide? Vi er egentlig ok tilfredse kunder hos Verisure. Vi betaler dem, for at sikre vores hus mod indbrud. De, og vi har mulighed for at tage billeder af vores hjem, når vi ikke er hjemme eller når en alarm igangsættes. De kan kigge med, fordi vi stoler på at de kun gør det, når de har brug for det. Tillid er altafgørende.

Personen oplyser yderligere, at helt op mod 15-20 personer (medarbejdere) så på disse billeder af nøgne personer. Derfor undgik den tidligere ansatte selv at have sikkerhedskameraer i sit hjem.

Den tillid har Verisure medarbejdere i Sverige brudt. Dem som burde passe på mig, er nu dem der kan krænke mit hjem og privatliv. De er blevet en tyv. Så jeg overvejer da kraftigt, om den bekymring at det også sker i Danmark, bliver så markant at vi ikke skal Verisure i vores hjem.

Læs om sagen her 👇

Link: https://www.bt.dk/udland/medie-verisure-kiggede-paa-billeder-af-noegne-kunder-i-deres-hjem


2. Ruslands største it-selskab storhøster data via skjult kode i iOS og Android

Hvorfor er det vigtigt at vide? Ligesom alle andre store tech-giganter, høster Ruslands svar på Google, Yandex også data. De: indsamler data fra enheder, netværk og IP-adresser og lagrer denne data i Finland og Rusland.

Det er gennem et analyse program til apps, at de potentielt kan høste person-data. Men fordi data ligger i Rusland kan Yandex være forpligtet til at udlevere data til den russiske stat. Samt potentielt, gennem apps med programmet tilføjet, tracke ukrainske brugere. Og vi har i de seneste dage, set hvad den russiske stat gør mod civile.

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.computerworld.dk/art/260335/ruslands-stoerste-it-selskab-storhoester-data-via-skjult-kode-i-ios-og-android


3. Dansk forsker vil skabe ægte data-anonymisering

Hvorfor er det vigtigt at vide? “Når man offentliggør analyser af data, så risikerer man faktisk at kompromittere folks privatliv, selvom statistikken ikke direkte siger noget om enkeltpersoner.” Citat er fra Rasmus Pagh, professor i Algorithms and Complexity ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU).

For gennem tidligere forskning, har det flere gange vist sig, at “anonyme” data fra deltagere, alligevel ikke var så anonyme. Man kan ‘afanonymisere’ oplysningerne igen ved at sammenholde dem med anden data, og derved finde frem til deltagerne. Men Rasmus arbejder på “differential privacy“. Hvis du vil vide hvad det er, så læs om det her 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/ung-teknologi-styrker-privacy-og-tillid-til-forskningen


BONUS!

Titel: Dit digitale liv er styret af amerikanske techgiganter. Hvad hvis vi vristede os fri?

Link: https://www.zetland.dk/historie/sowGpp0j-moBPQW6z-bdcb6

Titel: Livet er data (podcast fra Weekendavisen)

Link: https://www.weekendavisen.dk/24spoergsmaal/livet-er-data

Læs mere om data her 👇