Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 23

Top 3 Data Nyheder - Uge 23

Hey,

Endnu en god uge med masser af forskellige historier fra “data land”. Vi kommer meget rundt, men kan se at mine abonnenter på Wired og Washington Post fylder lidt mere denne uge.

Der handler om:

  • Hvordan apps får fingrene i børns data
  • Anbefalings teknologier som karma: Du får det, du streamer
  • Hun sporede sin kæreste ved hjælp af en AirTag

God læselyst!


1. Hvordan apps udnytter et smuthul i børns privatlivslovgivning

Hvorfor er det vigtigt at vide? Jeg bliver altid lidt urolig, når jeg ser børn spille spil via apps på deres telefon. For gennem disse spil, er det muligt at høste data, som sælges til annoncører. En virksomhed, Pixalate har undersøgt apps der henvendt til børn. Her fandt de at de fleste solgte data videre (se graf). Hvor de så kan sørge for, at børnene får reklamer der passer til deres adfærd.

“Vi brugere ønsker, at børns privatliv skal beskyttes online. Men forældre og lærere kan ikke være den eneste forsvarslinje”

Se videoen her 👇 (Eng)

Link: https://www.washingtonpost.com/video/technology/how-apps-exploit-a-loophole-in-childrens-privacy-law/2022/06/09/0546cdf8-d4aa-4d0e-9d36-70ff879aa566_video.html


2. Anbefalings teknologier som karma: Du får det, du streamer

Hvorfor er det vigtigt at vide? På alle platforme har vi en personlig profil. På vores streaming tjenester, Spotify, Instagram osv. Her får vi mere af det, som vi allerede ser og lytter til. Og det er jo godt, for vi kan lide det. Eller hvad?

Denne artikel slår et slag for at ikke at lave en profil, eller i det mindste dele den med en kæreste, ægtefælle eller god ven. For vi kan lære noget af det den anden ser og lytter til. Det kan åbne en dør, til noget som vi helt sikkert ikke ville skænke en tanke.

“Automatiserede anbefalinger kan på samme måde fremme snævre vaner og avle mere og mere af det samme, indtil vi sidder fast i en endimensionel afspejling af vores tidligere valg. Forsætligt at åbne din profil for andre kunne være en måde at lukke lidt luft ind i den fugtige hule af individuelle præferencer, hvor fortiden konstant giver genlyd og isolerer dig fra den enorme verden af muligheder, der ligger udenfor”. Citat af Meghan O’Gieblyn

Læs hele historien i artiklen 👇 (Eng)

Link: https://www.wired.com/story/prediction-engines-are-like-karma-you-get-what-you-stream/


3. Hun sporede sin kæreste ved hjælp af en AirTag – og dræbte ham derefter, siger politiet

Hvorfor er det vigtigt at vide? En lidt markaber historie, men data og tracking kan bruges til mange formål. I dette tilfælde skulle en kvinde, angiveligt havde brugt en AirTag, som mest bruges til at finde genstande, til at spore sin utro kæreste.

Læs hele historien her 👇 (Eng)

Link: https://www.washingtonpost.com/nation/2022/06/11/apple-airtag-murder-boyfriend-indianapolis-morris/


Bonus

Titel: Aalborg Kommune har lavet en succesfuld rehabiliteringsalgoritme. Men der er et ‘men’

Link: https://pro.ing.dk/datatech/artikel/aalborg-kommune-har-lavet-en-succesfuld-rehabiliteringsalgoritme-men-der-er-et-men

Titel: S-ordfører tror ikke på teknologiforståelse som fag

Link: https://pro.ing.dk/edutech/artikel/s-ordfoerer-tror-ikke-paa-teknologiforstaaelse-som-fag

Titel: Livet er fantastisk i en tidsalder uden hemmeligheder

Link: https://www.wired.com/story/internet-age-no-secrets/

Læs mere om data her 👇