Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 32

Hey! Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • Cisco ramt af cyberangreb (og 7-Eleven)
  • Robotter og AI vil forudsige dine behov som hotelgæst
  • Har din bil brug for at kende din puls?

God læselyst!


1. Cisco ramt af cyberangreb: Hackere hævder at have stjålet 2,75 gigabyte data

Hvorfor er det vigtigt at vide? It-virksomheden Cisco, energiselskabet Ista og butikskæden 7-eleven har alle oplevet cyberangreb indenfor den seneste tid. Det har måske ikke en direkte påvirkning på din hverdag. Men husk at når du læser om en nyhed med et datalæk, hvor du er kunde eller tidligere har været kunde, så er det måske en god idé at kontakte dem, og høre om dine oplysninger er blevet lækket. Så du kan tage dine forholdsregler fremadrettet.

Husk at du som altid, kan tjekke om din email har været en del af et (internationalt) datalæk her: https://haveibeenpwned.com/

Læs mere her 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/cisco-ramt-af-cyberangreb-hackere-haevder-have-stjaalet-275-gigabyte-data

Link: https://www.version2.dk/artikel/7-eleven-bekraefter-cyberangreb-genaabner-fem-butikker


2. Gør plads, piccolo: Robotter og kunstig intelligens kan snart forudsige, hvad gæsterne vil have

Hvorfor er det vigtigt at vide? Mange virksomheder drømmer hede drømme om at bruge data, til at skræddersy deres service til lige præcis dig. At de ved så meget som muligt, så de kan yde den bedste service, som du syntes gør dit, i dette tilfælde, hotelophold til det bedste.

men de forventer at indsamle oplysninger fra gæsteophold, på tværs af hotellernes digitale kanaler og potentielt også fra tredjepartskilder

Det lyder jo dejligt, men jeg vil blive lettere bekymret, hvis de vidste mange personlige ting på forhånd. Samt med ovenstående, at jo mere data de samler på den enkelte, jo større risiko er der for cyberangreb(?)

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.washingtonpost.com/technology/2022/08/09/rosewood-hotels-cheng/


3. Har din bil brug for at kende din puls?

Hvorfor er det vigtigt at vide? Det har den ikke. Som Julia skriver i sit indlæg er at ikke alt, hvad der er vigtigt, er hemmeligt, og ikke alt hemmeligt er vigtigt. Et punkt at tilføje til listen over ikke-hemmelige-men-vigtige ting er mængden af data, der indsamles af bilproducenter og andre.

Jeg har sidste år skrevet et indlæg, om hvordan Vejdirektoratet bruger data fra Connected Cars, til forberedelse af Tour de France i år. Herunder jeg hvad de, og andre kan opsamle.

Som jeg skrev dengang, og som stadig er vigtigt: Husk på, at når du køber alt fra en bil til en radiator termostat, hvor den kobler sig på internettet (et såkaldt “smart device”), så kan det data sælges til andre virksomheder eller organisationer, som vil kunne videreudvikle deres service ved hjælp af din data. 

Læs hele historien her 👇

Link: https://themarkup.org/newsletter/hello-world/does-your-car-need-to-know-your-heart-rate

Link: https://themarkup.org/the-breakdown/2022/07/27/who-is-collecting-data-from-your-car

Link: https://kristofferjust.com/2021/09/01/min-data-data-fra-din-bil-hjaelper-vejdirektoratet/


Bonus:

Titel: Dette anti-sporingsværktøj tjekker, om du bliver efterfulgt

Link: https://www.wired.com/story/this-anti-tracking-tool-checks-if-youre-being-followed/

Læs mere om data her 👇