Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 33

Hey!

Endnu en interessant uge i “data land”. Så her din data-læsning af de, tre vigtigste nyheder fra sidste uge.

Det handler om:

  • Datatilsynet fastholder forbud i Chromebook-sag
  • Google idømmes 300 millioner kroner i bøde
  • TikTok har nu en tekst-til-billede AI-generator

God læselyst!


1. Datatilsynet fastholder forbud i Chromebook-sag

Hvorfor er det vigtigt at vide? Der er allerede skrevet meget i denne sag om forbuddet mod at bruge Chromebooks i Helsingør. Men i sidste uge kom kortene på bordet. Datatilsynet fastholder mennesker før teknologi, og Helsingør Kommune lige modsat. Jeg holder mig kortfattet, da de to nedenstående citater indrammer det perfekt.

Datatilsynet skriver: “Målet her er ikke at leve op til noget uigennemskueligt bureaukrati, men at passe på elevernes oplysninger. Børn har ifølge GDPR krav på en særlig beskyttelse. Vi kan hver især som voksne mennesker frit vælge, hvilke digitale tjenester vi har lyst til at bruge, men børn skal nu engang benytte de redskaber, som folkeskolerne stiller til rådighed for dem. Og derfor er det vigtigt, at kommunerne sikrer sig, at børnenes oplysninger ikke bliver brugt til andre formål end dem, folkeskoleloven giver mulighed for – eksempelvis markedsføring, profilering eller produktudvikling.””

Hvorimod Helsingørs 1. viceborgmester Mette Lene Jensen fra Venstre siger: “Men der er en grund til, at vi har valgt Google, og det jo er, at det er billigere og nemmere end så meget andet”. Teknologi før mennesker 👎

Læs mere her 👇

Link: https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2022/aug/ny-afgoerelse-datatilsynet-fastholder-forbud-i-chromebook-sag

Link: https://radarmedia.dk/datatilsynet-fastholder-forbud-i-chromebook-sag/


2. Google idømmes 300 millioner kroner i bøde: Indsamlede lokationsdata uden brugernes vidende

Hvorfor er det vigtigt at vide? Selvom du tror, at Google og andre ikke kan følge dig rundt, så gør de det måske alligevel. Det er i hvert fald blevet bevist i Australien. Den ulovlige indsamling fandt sted mellem januar 2017 og december 2018, på cirka 1.3 millioner Google kontoer.

“Google, en af verdens største virksomheder, var i stand til at opbevare de lokationsdata, der blev indsamlet via indstillingen ‘Web & App Activity’, og de opbevarede data kunne efterfølgende bruges af Google til at målrette annoncer mod nogle forbrugere, selvom disse forbrugere havde ‘Location History’-indstillingen slået fra”, siger formand for ACCC Gina Cass-Gottlieb

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/google-idoemmes-300-millioner-kroner-i-boede-indsamlede-lokationsdata-uden-brugernes


3. TikTok tilbyder nu en meget grundlæggende tekst-til-billede AI-generator

Hvorfor er det vigtigt at vide? Som jeg skrev i sidste uge, så er det blevet markant nemmere at lave computer genereret billeder. Det er både utroligt spændende, men også skræmmende. For vi ved hvad mennesker kan finde på, når deres fantasier kan slippes løs, gennem fotorealistiske billeder.

TikTok har mere end en milliard brugere, og at give alle disse personer magten til at skabe fotorealistiske billeder af alt, hvad de kan forestille sig, ville næsten helt sikkert give nogle foruroligende resultater.

Læs hele historien her 👇 (Eng)

Link: https://www.theverge.com/2022/8/15/23306101/tiktok-ai-greenscreen-filter-text-to-image-mainstream


Bonus:

Titel: En far tog billeder af sit nøgne lille barn til lægen. Google markerede ham som en kriminel.

Link: https://www.nytimes.com/2022/08/21/technology/google-surveillance-toddler-photo.html

Titel: The Rise of the Worker Productivity Score

Link: https://www.nytimes.com/interactive/2022/08/14/business/worker-productivity-tracking.html

Læs mere om data her 👇