Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 19

Top 3 Data Nyheder — Uge 19

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring din data. Det hander om likes i retsager, overvågning af minoriteter og SSI manglede lovgrundlag.

God læselyst!


1. Likes på Facebook bliver brugt i retssager mod coronademonstranter

Hvorfor er det vigtigt at vide? De omdiskuterede Men In Black-demonstrationer har delt vandende. Men alle har ret til at ytre sig, om det så er den “bedste” måde at gøre det på, er så en anden sag. Men de som er blevet anholdt for forseelser under lovlige demostrationer, får nu gransket deres likes. Anklagere har: “i udtrakt grad brugt de anklagedes bevægelser på sociale medier som Facebook og Instagram”. Giver det mening at bruge likes? Jeg ser det personligt som en glidebane at bruge denne slags data i en retsag.

De tiltaltes likes af den lovligt anmeldte demonstration og i andre tilfælde likes af coronakritiske artikler i medier som Berlingske, Information, Politiken samt videoer fra TV 2 er blevet fremlagt som beviser.

Bag betalings mur, så jer med Politiken kan læse her 👇

Link: https://politiken.dk/indland/art8187317/Likes-p%C3%A5-Facebook-bliver-brugt-i-retssager-mod-coronademonstranter


2. How China turned a prize-winning iPhone hack against the Uyghurs

Hvorfor er det vigtigt at vide? Nationer spionere på deres borgere, er en kendt sag. Men Kina går altid lidt videre, så da nogle fandt en vej ind i de ellers sikre Apple iPhone’s, så kunne Kina bruge det til at tracke deres muslimske mindretal. Det var faktisk under en hacker konkurrence, hvor skarpe hjerner finder svagheder ved Google, Apple, Microsoft etc, at nogle fandt vejen ind. Så det var i en “god sags tjeneste”, men hvor Kina så tog skeen i den anden hånd, og brugte det til at overvåge.

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.technologyreview.com/2021/05/06/1024621/china-apple-spy-uyghur-hacker-tianfu/


3. SSI har i månedsvis delt data om coronatest. Først nu er lovgrundlaget på plads 

Hvorfor er det vigtigt at vide? Ups! Så har Statens Serum Institut igen igen ikke haft styr på deres data håndtering. Under pandemien er det gået stærkt med at dele informationer, på tværs af organisationer og nationer. Det er forståeligt. Men bare fordi der er en pandemi, så sætter det ikke de regler og love som vi har, ude af spil. Vi skal gøre det ordenligt fra start af.

»GDPR har ikke til formål at stoppe forskning, men skal sikre, at når man forsker, så sker det inden for en ordentlig og lødig ramme, så borgernes grundlæggende rettigheder beskyttes,« siger Catrine Søndergaard Byrne, advokat med speciale i persondataret.

Læs hele historien her 👇

Link: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12951559/ssi-har-i-maanedsvis-delt-data-om-coronatest-foerst-nu-er-lovgrundlaget-paa-plads/


Læs mere om data her 👇