Min Data: Top 3 Data Nyheder – Uge 28

Top 3 Data Nyheder — Uge 28

Så er der interessant læsning af de, efter min mening, tre vigtigste nyheder fra sidste uge omkring min og din data.

Det handler om:

  • overvågningskameraer fra Kina
  • føtex filmer dit ansigt
  • klimavenlig algoritme

God læselyst!


1. Kommuner overvåger skoler og institutioner med kameraer fra kinesiske firmaer: ‘I realiteten kan de se med’

Hvorfor er det vigtigt at vide? Hvad har Gladsaxe, København, Roskilde og Gentofte til fælles. De har overvågningskameraer fra kinesiske producenter. Lige præcis Kina har et rigtig skidt forhold, til det at overholde privatlivets rettigheder. Jeg anerkender, at hvad skulle interessere den kinesiske regering i Gladsaxe? Ikke rigtig noget, men med en stigende anvendelse af kameraer med ansigtgenkendelse, så kan de monitorere dig og “kende” dig, hvis du på et tidspunkt skulle besøge Kina.

– I realiteten kan det godt lade sig gøre, at Kina kan se med, for der kan være bagdøre installeret på sådan noget udstyr. Det kunne man godt have en frygt for, at kineserne kunne bruge til at monitorere og udspionere rundt omkring i kommunen, hvor de hænger, siger Peter Kruse, der er it-ekspert. 

Læs mere her 👇

Link: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/kommuner-overvaager-skoler-og-institutioner-med-kameraer-fra


2. Nye ansigtskameraer i supermarkedet: Derfor bliver du overvåget

Hvorfor er det vigtigt at vide? Vi ved jo godt, at vi bliver overvåget i supermarkeder. Så tyven kan findes, hvis uheldet er ude (Dog har Just Face Retail andre idéer). Men når du står i selvbetjeningsområdet, og kan du se dig selv blive filmet, mens du scanner varerne. Her tænker jeg da, at Salling Group (ejer føtex, Bilka og Netto), lige kan koble dine varekøb til dit ansigt. Det siger Salling at de ikke gør, men meget oplagt at gøre. Hvorfor er der så kameraer? 👇

– Det er en diskret påmindelse om, at området ved selvbetjeningskasserne også er overvåget, ligesom resten af butikken er. Siger Jacob Krogsgaard Nielsen, kommunikationskonsulent hos Salling Group

Læs hele historien i artiklen 👇

Link: https://www.tv2ostjylland.dk/oestjylland/nye-ansigtskameraer-i-supermarkedet-derfor-bliver-du-overvaaget


3. Dansk algoritme vil gøre datacentre mere klimavenlige

Hvorfor er det vigtigt at vide? Efter to lidt “skræmmende” nyheder, så er det meget vigtigt med en positiv historie. Den handler om danske forskere, som ved hjælp af en algoritme, gør at serverne i datacentre bruger mindre strøm. Og det er en god ting, fordi ifølge Klimarådet, har ét stort datacenter et elforbrug, der svarer til op imod fire procent af Danmarks samlede elforbrug.

Det er også en god påmindelse til mig om, at sørge for at de positive historier også får god plads. For der er rigeligt med historier om, at vores data bliver brugt med et negativt fortegn. Så håber på flere bekræftende historier, om hvordan vores data skaber et bedre samfund.

Læs hele historien fra to kilder 👇

Link: https://www.version2.dk/artikel/dansk-algoritme-vil-goere-datacentre-mere-klimavenlige-1092941

Link: https://di.ku.dk/nyheder/2021/dansk-opfindelse-vil-goere-verdens-computerservere-mere-klimavenlige_kopi/


Læs mere om data her 👇